Har du som mange andre et ønske om stumpe røyken eller kaste snusen i 2019? I så fall holder det ikke å kun stole på egen viljestyrke. Ihvertfall ikke hvis vi skal ta slutteekspert Ronny Hansen på ordet.
I forbindelse med Snusinfo.no sitt prosjekt Nyttårsforsettet, der vi skal følge fem mennesker i seks måneder på veien mot et tobakksfritt liv, tok vi en prat med Ronny Hansen. En mann som har viet store deler av sitt yrkesliv til å hjelpe folk med å slutte ved hjelp av blant annet hypnose.
– Jeg har utviklet en metode med ulike tilnærminger som på en strukturert og systematisk måte endrer gammel programmering – og dermed gjør det enkelt å bli røyk- eller snusfri. Metoden har en høy suksessrate fordi den systematisk oppnår nødvendige endringer i den delen av sinnet som styrer vaner og uvaner, sier han.
Kun fem prosent fornuft og viljestyrke
På spørsmål om hva som gjør det så vanskelig å slutte å røyke eller snuse, sier Ronny Hansen at alle vaner og uvaner styres av underbevisstheten – eller vårt ubevisste sinn. Et sinn som responderer dårlig på fornuft.
– De fleste som røyker har oppfattet, følt eller synes at røyken forbindes med kos, belønning, avslapping eller trøst. Derfor har røykeren, eller snuseren, programmert sitt eget ubevisste sinn til at røyken eller snusen er noe positivt. Derfor vil det ubevisste sinnet at du skal fortsette å røyke eller snuse. Vårt ubevisste sinn utgjør ca. 95 prosent av det totale sinn, mens det bevisste sinn med fornuft og viljestyrke utgjør kun fem prosent. Derfor er det vanskelig å slutte, sier han.
Først og fremst en mental avhengighet
Det hersker ingen tvil om at nikotin er avhengighetsskapende. Likevel mener Ronny Hansen at avhengigheten først og fremst er psykisk i form av at det kontrolleres av det ubevisste sinnet.
– Når en røyker er på en åtte timers flytur er det uproblematisk å være uten røyk. Dette fordi det ubevisste sinnet vet det ikke er mulig å røyke. Samme person ville hatt store problemer med å ikke røyke på åtte timer på en hverdag. Røyk- eller snussuget kan nok virke ganske så fysisk, men sannheten er at det styre fullt og helt av underbevisstheten, sier han.
Frigjøringsdagen
Alle som røyker eller snuser, og som har forsøkt å slutte, vet at det ikke er en dans på roser. Så hva bør man gjøre for å lykkes? Ronny Hansen sitt tips er å sette en dato.
– En uke før denne datoen setter røykeren eller snuseren i gang med en rekke aktiviteter som gjør at røyken eller snusen nå blir forbundet med negative opplevelser/rutiner. På denne måten brytes den etablerte forbindelsen til kos, belønning, trøst, avslapping eller venn. Årsaken er å få sinnet til å endre oppfatning av røyken eller snusen, fra noe positivt til noe negativt. Dette kalles betinging. Når så «frigjøringsdagen» kommer, kutter man tvert, sier han.
Metoden i praksis
Jonas Westher, en av deltagerne i Nyttåforsettet, har hatt en motivasjonsprat med Ronny Hansen, og kan bekrefte at metoden fungerer.
– Jeg forsøkte å slutte på ren viljestyrke og tok deretter en prat med Ronny. Han sa at jeg skulle begynne å snuse igjen. Men at jeg skulle kjøpe en boks med løssnus. Han ba meg lage snusen, eller prisen som det kalles, med venstrehånd ettersom jeg er høyrehendt. I tillegg ville han at jeg la den ferdigsnuste porsjonen i et syltetøyglass med vann som jeg skulle se og lukte på hver gang jeg tok en ny snus. I tillegg ba han meg tenke på alle fordelene med å slutte som for eksempel økonomi og helse. Det har hjulpet meg veldig. Jeg har ikke rørt snus siden, sier han.
Slutte ved hjelp av hypnose
Ronny Hansen er antageligvis landets fremst ekspert på bruk av hypnose ved snus- og røykeslutt med i overkant av 90 prosent suksessrate. Til sammenligning kan det nevnes at røykeplaster eller tyggegummi har mellom 10 og 15 prosent suksessrate. Han forklarer at hypnose fungerer fordi at den kritiske sansen skyves til side når man er avslappet.
– Hypnose fungerer kun når den hypnotiserte, som hører alt som blir sagt og er bevisst tilstede, oppfatter at det som sies er i samsvar med det vedkommende har kommet for å få hjelp til. Dersom hypnoterapeuten hadde spurt om pasientens pin-kode, ville den kritiske sansen øyeblikkelig blitt aktivert, og et slikt spørsmål ville blitt avvist. Det fordi pasienten hører det som sies og er bevisst på det som skjer. Det er stor forskjell på hypnose i behandling og hypnose i underholdning, avslutter han.