Unge jenter stumper røyken for godt

Kun én prosent av jenter i alderen 16 til 24 år røyker.

Av Erlend Wessel Carlsen

Unge norske jenter viser vei mot en røykfri generasjon, viser fersk undersøkelse. I 2018-utgaven av «Røykevaner» til Statistisk Sentralbyrå viser tallene at så lite som 1 prosent av jentene mellom 16 og 24 år sier at de røyker.

For så sent som for ti år siden var tallet 17 prosent, og for 20 år siden var tallet hele 30 prosent.

Den samlede årsaken til nedgangen er ikke kommentert, men én av årsakene kan du lese mer om her.

Banker gutta

I 2010 stupte røyketallene blant unge gutter, og lenge så det ut som om unge norske menn skulle gjøre som svenskene, nemlig å være europaledende på lave røyketall. Men tallet har stabilisert seg på rundt 5-6 prosent på 2010-tallet, og dermed har trenden stoppet opp.

I 2011 var det 9 prosent menn og 13 prosent kvinner mellom 16 og 24 som røyket, i 2013 var det 8 prosent menn og 6 prosent kvinner. Mens herreandelen bremset nedgangen har kvinnenedgangen bare fortsatt, med én prosent som siste tall.

Blant hele befolkningen er tallet 10 prosent blant kvinner og 12 prosent blant menn.

…og svenskene

Svenskene har lenge vist til The Swedish Experience for å forklare hvorfor svenske menn ligger å utrolig lavt på tobakksrelaterte sykdommer, til tross for at tobakksbruken er på et europeisk gjennomsnitt. Årsaken er at svenske menn snuser. Men også svenske menn må se seg knust av norske jenter.

I Sverige har ikke snus fått samme gjennomslagskraft blant unge kvinner som i Norge. Det kan du lese mer om her.

Del