Undersøkelse: Smaksatt snus kan gi helsegevinst

FHI-forsker mener snus kan gi store helsegevinster, dersom mange nok røykere velger snus istedenfor.

 

Av Petter Gjelsnes

 

Påstanden kommer fra FHI-forsker Karl Erik Lund i forbindelse med en ny stor studie blant 60 000 nordmenn over 15 år, hvor nesten 10 000 snuste. I studien argumenterer FHI-forskerne Karl Erik Lund og Tord Finne Vedøy for at snus er mindre skadelig en røyk, og at det finnes lite bevis på at snus er spesielt skadelig.

 

Hensikten med undersøkelsen var å finne ut av hvem som velger snus med smak. Blant annet fant de ut at røykere oftere velger snus med smak enn de som aldri hadde røyket før. Studien viser også at nesten 70 prosent av kvinnene velger snus med smak.

 

I studien konkluderer forskerne med at det å forby eller begrense eller forby snus med smak kan påvirke røykere mer enn de som ikke røykere. Helsemyndighetene bør være oppmerksomme på den virkelige kompleksiteten som styrer skader og fordeler med smaksbegrensninger på snus. En videre vurdering av smaskbegrensninger bør erkjenne at smaksatte produkter også fungerer som alternativer til sigaretter.

 

Til Forskning.no skriver Karl Erik Lund at det ikke er forskerne sin rolle å gi råd, men å presentere konsekvensene av ulik politikk.

– Fortsatt har vi rundt 500 000 røykere i Norge, og over halvparten risikerer å dø for tidlig av en røykerelatert sykdom. Hvis de ikke klarer å slutte med nikotin, som vil være det beste, kan snus og e-sigaretter være skadereduserende alternativer, skriver han.

Del