Stor nedgang i tobakkskjøp på taxfree: – Vi mistenker at folk heller handler i utlandet

Etter regjeringens endringer i kvotereglene som trådte i kraft i starten av 2023, rapporteres det nå om stor nedgang i taxfreehandelen. Halveringen av kvoten ser ut til å flytte hele kjøpet til andre siden av grensen, skriver Flysmart24.  

Som Snusinfo har skrevet om tidligere, ble tobakkskvoten på taxfree halvert fra nyttår – fra 200 til 100 sigaretter og fra 250 til 125 gram snus. Dette skapte stor frustrasjon hos mange da nyheten kom.  

Etter snart et halvt år med de nye kvotene merker taxfree butikkene, drevet av Travel Retail Norway, en massiv endring melder Flysmart 24 denne uken. Samtidig som kvoteendringene inntraff stupte salget – også på andre varer enn tobakk. 

– Vi ser at andre kategorier faller fordi kvoteendringen har ført til at vi i ankomstbutikken har en mindre andel av passasjerene som handler hos nå. Vi mistenker at disse kundene da har handlet i utlandet i stedet, sier kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway, Haakon Dagestad, til Flysmart24. 

Et anslag fra Taxfreebutikkene selv, tilsier at Avinor bare i år ligger an til å tape mellom 250 og 300 millioner i år som følge av tobakksendringen. Og det er, som Dagestsad sier, nærliggende å tro at handelen nå skjer i utlandet og ikke her i Norge. 

 

Del