Stengte grenser kan føre til at flere tyr til røyking i Finland

Selv om salg av snus ikke er tillatt i Finland, viser statistikk at fem prosent av finske menn snuser. Blant menn i alderen 20-34 år er andelen som snuser på hele ni prosent.

Av Birk Ottestad

Regjeringen i Finland har innført sterke grensekontroller for å begrense spredning av koronaviruset. Siden midten av mars har ingen fått reise inn i landet, fergetrafikken mellom Sverige og Finland er nesten helt borte, og nylig ble reglene ytterligere skjerpet da utvekslingen av varer mellom privatpersoner ble forbudt over hele finlandsgrensen.

 – Når du ikke får tak snus, vil mange velge å gå over til det tilgjengelige alternativet, sier Theo Herold, Finlandssvensk debattant til snusforumet.se.

 Theo Herold mener at en konsekvens av dagens situasjon kan gjøre at mange som snuser i Finland velger sigaretter i stedet.

–Selv om sigaretter er langt farligere for helsen enn snus, er jeg redd for at folk går over til sigaretter. Noen vil sannsynligvis slutte å snuse, men de fleste vil velge erstatninger som sigaretter eller nikotintyggegummi i stedet, sier Theo Herold

 Som tidligere nevnt på Snusinfo anslår den finske statskanalen YLE at det «svartehandles» snus for 586 millioner kroner i året. Smugling og tap av skatteinntekter er nå blitt et så stort problem at stadig flere finske politikere ønsker å oppheve forbudet.

 Hele 18 prosent av den finske befolkningen røyker daglig. Hvilket for eksempel er dobbelt så mange som i Sverige. Patrik Strömer i Svenska Snustillverkarföreningen, sier til den svenske avisen Expressen at forbudet har vært dyrt for den finske folkehelsen.

Lese hele saken om Finlands snusforbud her.

Del