Nye advarsler på snusboksene

– Det er jo blitt hevdet at snus er så mye mindre farlig for folkehelsen, og det er riktig – men ikke i svangerskap, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt til NRK.  

Bjørkholt forteller dette i sammenheng med nyheten om at snusboksene får en ny advarsel til gravide fra 2023. I tillegg til advarselen om at snus er helseskadelig og avhengighetsskapende, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet om at det på de nye snusboksene skal stå: 

«Denne tobakksvaren øker risikoen for fosterskader og dødfødsel» 

De siste årene har mange unge kvinner begynt å snuse, og noen av dem fortsetter under svangerskapet. Ellen Rygh, spesialist i samfunnsmedisin og tidligere fylkeslege i Aust-Agder, mener at man fortsatt trenger mer kunnskap rundt bruken av snus under svangerskap og håper advarslene kan bidra til det.  

– Kunnskapen om konsekvensene av å snuse under svangerskap har ikke vært godt nok kjent, sier Bjørkholt til NRK.  

Rygh legger til at dersom man først har blitt avhengig av nikotin, så er det vanskelig å slutte selv om du blir gravid.  

Helse- og omsorgsdepartementet har foreløpig ikke fått avklart hvilken dato den nye advarselen vil tre i kraft, men håper å få en avklaring før jul.  

Les hele saken fra NRK her. 

Swedish Match har tidligere søkt om dispensasjon fra reglene om standardisert forpakning for å kunne sette gravid-advarsler på snusbokser. Men fikk avslag. Les mer her. 

 

 

 

Del