Snuskaos på norske flyplasser

I høstens statsbudsjett ble det varslet endringer i hvor mye tobakk du kan ta med deg til Norge fra og med årsskiftet. Tre uker før nyttår har taxfreebutikkene fortsatt ikke fått beskjed om hvordan de nye tobakkskvotereglene skal gjennomføres i praksis.  

– Vi har ikke hørt noe siden statsbudsjettet, og forbereder oss potensielt på tomme hyller hvis ikke vi får tid til å tilpasse oss den forskriften som kommer, sier kommunikasjonsdirektør i Travel Retail Norway (TRN), Haakon Dagestad til E24. TRN er Norges største aktør innen taxfreehandel, og drifter taxfreebutikkene ved flyplassene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. 

Regjeringen vil halvere snuskvoten fra 250 til 125 gram

I forslaget til statsbudsjett foreslo Støre-regjeringen å halvere taxfreekvoten på tobakksvarer. I dag er det mulig å kjøpe 15 bokser snus (á 16,6 gram) eller 10 bokser (á 22 gram) i norske taxfreebutikker. Med regjeringens lovforslag vil det fra neste år kun være lov til å slenge maksimalt syv og en halv boks i handlekurven på vei hjem fra ferie, alt ettersom hvilken type snus du snuser.  

En ny tobakkskvote vil bety behov for nye pakkemetoder. Nye maskiner og produkter som kun er tilpasset det norske markedet må produseres. Taxfreeaktørene reagerer på manglende forutsigbarhet, og sier til E24 at de ikke har fått ytterligere informasjon om hvordan kvoteendringen skal håndheves. Hvis forslaget blir vedtatt, er det liten tid til omstilling og det varsles at snusreisende kan forvente å møte tomme hyller. 

Mindre kvote, mindre penger

TRN anslår at det nye tobakkskvoteforslaget vil innebære at hver tiende krone fra butikkene går tapt. Rundt 20 prosent av omsetningen til taxfreebutikkene kommer fra salg av tobakksvarer. Den nye kvoten vil også bety økonomiske konsekvenser for Avinor, som drifter 43 flyplasser i Norge. Nesten 25 prosent av Avinors inntekter kommer fra taxfreehandel, og mindre tobakkssalg vil innebære millionbeløp i tapte inntekter. 

Haaland og Røkke kan ha med seg mer snus enn deg

Forslaget fra regjeringen vil ikke være gjeldende for turister, som fremdeles vil kunne ha med seg dagens tobakkskvote på 250 gram inn i Norge. Dette på grunn av den internasjonale avtalen “Konvensjon om tollettelser for turister”, som Norge undertegnet i 1954. Traktaten forplikter avtalepartene til at det skal være toll- og avgiftsfri innførsel av blant annet 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer, som snus. I avtalen defineres en turist som en “enhver person som ikke er bosatt eller skal bosette seg i landet varen innføres til”, og bestemmes altså av hvor du er bostedsregistrert. Det betyr at for eksempel Sveits-emigrant Kjell Inge Røkke og Manchester City-proff Erling Braut Haaland kan ta med seg, dersom de ønsker det, dobbelt så mange snusbokser som personer bosatt i Norge, når de stikker hjemom på besøk. 

Statsbudsjettet skal endelig vedtas i midten av desember. Hvis kvotehalveringen består, vil Tolletaten fastsette en forskrift som vil klargjøre reglene for håndheving av tobakkskvoten. 

Del