Kristian brukte helsekampanje for å slutte med snus

Hvor lett er det å slutte med snus? Og hvor godt fungerer det med helsemyndighetenes kampanjer? Kristian (26) bestemte seg for å ta Stopptober til hjelp for å bli snusfri.

Av Erlend Wessel Carlsen

Etter 12 års snusing bestemte Kristian (26) seg for å slutte med snus fra og med 1. oktober.

– Jeg velger å prøve meg nå i Stopptober for å se om det hjelper med den typen hjelpemiddel, sier han til Snusinfo.

Kristian har snust i 12 år, og snuste rundt 3-4 bokser i uken, som er omtrent på det nasjonale snittet.

– Hvorfor slutter du?

– Jeg ønsker å slutte for bedre helse og økonomi. Hjerte/karsykdommer ligger i familien, og vi har nylig hatt dødsfall i familien tilknyttet den typen sykdom. Som friluftsmann og småbarnspappa kreves også kondisjon, og der bidrar ikke akkurat snusen.

(Snusinfo har publisert en rekke saker om snus og helse-problematikken som Kristian refererer til. Les mer om hva snus gjør med kroppen her, hvordan snus påvirker trening her og hvilke grupper som ikke skal snuse her.)

Dette er Stopptober

Helsemyndighetene har lagt ned 6,5 millioner kroner på Stopptober-kampanjen, som i tillegg til massive annonsekampanjer inkluderer en chatbot som skal hjelpe de som ønsker å slutte.

Slik ser Stopptober-chatboten ut når man starter opp.

Selv om Kristian hadde valgt 1. oktober som sluttedato var han ikke helt klar over hva Stopptober-konseptet var. Men med en hjelpende hånd fra Snusinfo kom han seg i gang.

– Hvordan har det gått så langt?

– Jeg har trøstet meg litt med Oliver Twist i de verste slaga. Det skal ikke være enkelt å slutte med noe som er så deilig, sier han.

– Har du prøvd å slutte før?

– Ja. Jeg var snusfri i ni måneder for to år siden.

 

 

Del