mandag, september 21

Nettsiden eies og driftes av Swedish Match Norge Forhandlere

Snusen skal ikke i do, på gata eller i naturen

Kaster du snusen i do? I så fall er du ikke alene. Men vær så snill, ikke gjør det. En snuspose kan nemlig overleve hele veien gjennom kloakken.

Av Petter Gjelsnes

Noe av det verste du kan kaste i do er faktisk snusposer. De løser seg ikke nødvendigvis opp i vann, og kommer seg derfor ofte helskinnet frem til den siste og fineste risten i renseanlegget.

Mengden som er hovedproblemet

Av de rundt to milliarder snusposene som brukes i Norge i løpet av et år, havner dessverre svært mange i do, på gata eller i naturen. I dårlig selskap med sigarettsneiper. Nå skal det være sagt at snusposer og sigarettfiltre ikke er farligere for naturen enn plastposer. Men de er mindre og lettere å slenge fra seg. Og det blir gjort hele tiden. Derfor er det et problem.

100 millioner bokser snus hvert år

Swedish Match er helt klart den største leverandøren av posensnus til det norske markedet. Nordmenn konsumerer over 100 millioner bokser snus årlig. Grovt regnet betyr det rundt to milliarder porsjonssnuser. Dersom hver tidende snuspose havner utenfor søpla, betyr det at 200 millioner snusposer havner i naturen – hvert eneste år. Hvis halvparten av snusposene havner utenfor søpla, sitter vi igjen med en milliard snusposer i naturen hvert år.

Litt plast

Snus består av tobakk, salt, vann og smaksaromaer. All snus som produseres i Sverige er godkjent av det svenske Livsmedelsvärket, som tilsvarer det norske mattilsynet. Men selv om det reguleres som en matvare, skal ikke snus kildesorteres som en.

Årsaken er at porsjonssnus inneholder bitte litte grann med plast. Selve posene er laget av nedbrytbar cellulosefiber, men for å få posene til å henge sammen brukes et bindemiddel både i sveisen som lukker posene, og i fibret for at de ikke skal sprekke. Produktet tilsettes i flytende form, som også er godkjent av Livsmedelvärket, men er petroleumsbasert, og dermed klassifisert som plast.

Så vær så snill å kast brukt snus i restavfallet. Brukte snusbokser er laget av plast, og kildesorteres som plast – uten brukt snus inni.

Del