Snusåret 2022

Vi går snart inn i et nytt år, og det er tid for å oppsummere noen av årets mange opp- og nedturer for snusen. Hva har vært årets høydepunkt? Hvor mye hater egentlig politikere snus? Og hva kan snusere forvente seg i året som kommer? 

Velkommen til: Snusinfo oppsummerer snusåret 2022! 

Debatten om tobakksfri snus 

I Norge er det et forbud mot å innføre nye tobakks- og nikotinprodukter. Snus uten tobakk, såkalte nikotinposer, er i dag ikke et godkjent produkt på markedet og kan dermed heller ikke selges i Norge. 

Flere snusprodusenter har lenge ønsket å kunne tilby tobakksfrie nikotinposer til norske snusere. I starten av 2022 fikk Swedish Match avslag på en søknad om å selge slike nikotinposer, til tross for at FHIs egen konklusjonen peker på at tobakksfrie nikotinprodukter sannsynligvis vil gi en vesentlig mindre kreftrisiko sammenlignet med tradisjonelle snusprodukter. Les mer her. 

Nytt liv til gamle snusbokser 

I løpet av et år selges det over 80 millioner snusbokser i Norge. Dette utgjør 1 200 tonn plastsøppel i året. Hvordan kan plastforsøplingen fra snusbokser reduseres og samtidig gjenvinne haugevis av snusbokser til nye produkter? 

Bilde: Norwegian Trash

I år har en krakk laget av brukte snusbokser blitt en realitet, gjennom et samarbeidsprosjekt med Norwegian Trash. Trolig verdens første av sitt slag. Som en del av Swedish Match sitt 448C-prosjekt jobber plastgründer Sindre Fosse Rossnes og kollegaene hans med å utforske hvordan en verdikjede for pantede snusbokser kan se ut. I løpet av 2022 har de testet ut et nytt gjenvinningseksperiment – snuskrakker. Mer om samarbeidsprosjektet og snuskrakkene finner du her. 

Året det for alvor ble kjent at britiske fotballspillere snuser 

De siste årene er det mye som tyder på at en snusbølge har truffet internasjonal, og særlig britisk, toppfotball. Flere store stjerner, som Jamie Vardy, Kylian Mbappé og Dele Alli, har i år blitt fotografert med både snuslepper og snusbokser. Dette har vekket sterke reaksjoner hos trenere, fotballeksperter og britisk presse.  

I Leicester-spiller Jamie Vardys selvbiografi skal man til og med kunne lese: «En av gutta introduserte meg til snus da jeg signerte for Leicester, og jeg fant ut at det hjelper meg å slappe av. Det er mange flere fotballspillere som bruker snus enn folk tror. Noen spillere har til og med snus i leppa under kamper». Les mer her. 

Ny forskning viser at snus er den mest effektive metoden for røykeslutt 

I mai publiserte Folkehelseinstituttet en ny studie som viser at de fleste nordmenn som slutter med røyk, klarer det på grunn av snus. Likevel er ikke snus en anbefalt sluttemetode.    

I forskningsartikkelen Smoking cessation aids and strategies: a population-based survey of former and current smokers in Norway, publisert i tidsskriftet BMC Public Health, peker to forskere fra FHI på interessante funn: Snus er det eneste produktet som positivt og signifikant henger sammen med vellykkede røykesluttforsøk. Mer om FHI-studien finner du her. 

Lothepus lanserte egen snus 

Denne våren lanserte Leif Einar Lothe, bedre kjent som «Lothepus», sin egen snus. Gjennom ulike TV-programmer har «Lothepus» ofte blitt sett med en røyk i munnviken, men etter at han fikk påvist strupekreft har røyken blitt stumpet til fordel for snus. Det mener TV-profilen er et bedre og mer ufarlig grep. Les mer i Nettavisen. 

Høyre-politikere ble nektet å dra på snusfest 

Tidligere har flere Høyre-politikere og ansatte i partiet deltatt på den tradisjonsrike «Snusfesten» under Arendalsuka. I år kunne Avisa Oslo fortelle at Erna Solberg satt en stopper for Høyre-medlemmers deltakelse på arrangementet. Swedish Matchs brev til politikerne kan leses her. 

Den lenge etterspurte “snusemojien” ble lansert! Og fjernet igjen… 

På mobilen din kan du velge mellom 3633 emojier. Hver dag sendes meldinger med over seks milliarder fargerike symboler rundt om i verden. Snusinfo laget derfor underskriftskampen: Vi trenger en #snusemoji. Her designet vi en emoji som illustrerer en snusboks, som alle kunne laste ned og bruke fritt. Målet var å samle støtte for å kunne sende inn en offisiell henvendelse om å få implementert emojien til Unicode Consortium, som utvikler tegnspråket for alle telefon- og dataleverandørene.  

Men. Denne kampanjen synes Helsedirektoratet ikke noe om. De mente markedsføringen med emojibruk var rettet mot barn, fordi barn bruker emojier. Det var den selvfølgelig ikke, da det verken er lov med tobakksreklame, mulig å annonsere mot barn eller sant at det kun er barn som bruker emojier – faktisk er det flest voksne. Kampanjen ble stoppet og tatt ned. 

Statsbudsjettet 2023 var ingen høydare for snusere

6. oktober la finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) frem regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023. Der ble det blant annet foreslått avgiftsøkning på snus og halvering av taxfree-kvoten. Mer om snusnyhetene i statsbudsjettet kan du lese her.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum er på jakt etter snusmillioner. Foto: Statsministerens kontor

PMI kjøper Swedish Match 

Amerikanske Philip Morris la i mai inn ut bud om å kjøpe det svenske tobakksselskapet Swedish Match for 106 kroner per aksje. Kjøpet er ikke gjennomført, og i oktober ble det kjent at Marlboro-produsenten hadde økt budet til 116 kroner pr. akjse, et beløp tilsvarende 176,4 milliarder svenske kroner. Mer om oppkjøpet kan leses i Finansavisen. 

Nye gravidadvarsel på snusbokser 

Snusboksene får en ny advarsel til gravide fra 2023. I tillegg til advarselen om at snus er helseskadelig og avhengighetsskapende, opplyste Helse- og omsorgsdepartementet i november om at det fra neste år på de nye snusboksene skal stå: «Denne tobakksvaren øker risikoen for fosterskader og dødfødsel» 

 – Det er jo blitt hevdet at snus er så mye mindre farlig for folkehelsen, og det er riktig – men ikke i svangerskap, uttalte statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt til NRK i forbindelse med nye gravidadvarsler. Les mer her. 

Hva med snusåret i Sverige? Patrik Strömer, generalsekretær i Svenska Snustillverkarföreningen, oppsummerer det han kaller «det beste snusåret på lenge» i et i intervju med Snusforumet. Det kan leses her.

Savner du flere fakta om snus? Følg oss på Instagram, da vel!

Del