Snusboomen i engelsk fotball: – Snus påvirker ikke kondisen

Snusing har ingen påvirkning på kondisjon og idrettsprestasjoner. Det fastslår en studie utført av Idrettshøyskolen i Stockholm.

Av Snusinfo.no

«The drug that is swamping English Football» slo den britiske avisen Daily Mail stort opp i påsken. Avisen hevdet at utbredelsen av snus i engelsk fotball er stor, og flere norske sportsredaksjoner gjenga artikkelen.

Den britiske avisen stilte spørsmål hvorvidt snus var et dopingpreparat og kalte også snus for «drugs». I Skandinavia, der vi er langt bedre kjent med snusen og dens virke vet vi at det ikke er et narkotikum, men er det prestasjonsfremmende – eller prestasjonshemmende?

Nei, ifølge forskning

Forskere ved Idrettshøyskolen i Stockholm har målt kondisjonen og prestasjonene til en gruppe hvor alle hadde snust i mer enn to år. Halvparten av gruppen sluttet med snus i to uker og ble så testet på nytt. Ifølge forskerne bak studien ble det ikke funnet noen økning i hverken kondisjon eller prestasjoner hos gruppen som sluttet med snus, sammenliknet med gruppen som fortsatte å snuse.

Dette er første gang det er gjennomført studier av denne typen på personer som har brukt snus over lang tid. Selv om ikke snusen hadde noen påvirkning på kondisjon og prestasjoner, konkluderer studien med at de som sluttet å snuse gikk noe opp i vekt og fikk lavere blodtrykk.

Rapporten ble offentliggjort i 2017, og er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Plos One. Les mer om studien her.

– Blitt en norm

Nettavisen var ett av de norske mediene som fulgte opp Daily Mail-artikkelen, med et intervju med den tidligere Vålerenga-, Wigan og Zenit-spilleren Erik «Panzer» Hagen. Han kalte artikkelen for «latterlig».

– Den eneste påvirkningen var alle som påpekte snusingen, og at man skulle være rollemodeller. Rent sportslig så var det ikke noe negativt med det, sier Hagen til avisen.

Nettavisen gjenga også et intervju med en annen spiller, Charlie Adam, som sa følgende til BBC.

– Det er stort innen fotballen. Det kom fra Skandinavia, og flere spillere bruker det. Jeg har aldri prøvd det, men jeg ser spillere som tar det hver dag. Det er blitt en norm innen fotballen, sier Adam som spiller for fotballklubben Stoke.

Snusinfo har tidligere referert til en artikkel publisert blant annet i Aftenposten, der langrennsløper Tore Gerhardsen fortalte om sine egne erfaringer med snus og trening.

Del