Snus og munnhygiene

Det finnes ingen bevis for at snus øker risikoen for kreft i tannkjøttet eller munnhulen. Men det hersker ingen tvil om at snus påvirker både tannkjøttet og slimhinnen. Det er derfor ekstra viktig med god munnhygiene hvis du snuser.

Av Petter Gjelsnes

God munnhygiene er ekstra viktig for alle som bruker snus. Over tid kan snus føre til at tannkjøttet kryper oppover og utsetter tannhalsene for skade. Det kan oppstå såkalte tannlommer som det er vanskelig å rengjøre. Huden i overleppen kan herde og lage «skinnhud». Hele leppen kan bli tynnere der du har snusen, og det kan oppstå en grop i leppen, eller såkalt snusleppe.

Hjelper å slutte

Til en viss grad kan endringene i munnhulen som følge av snusing gå tilbake dersom du slutter å snuse. Snusing kan også føre til blodårene i tannkjøttet og slimhinnene i munnen trekker seg sammen. Når man slutter å snuse og nikotinen ikke lenger trekker blodårene sammen, kan det være at du i en overgangsperiode blør litt i tannkjøttet. Dersom det ikke stopper er det viktig å oppsøke en tannlege. Effektene vil være mindre dersom snusingen begrenses. Det er også viktig å påpeke at mildere snus påvirker tannkjøttet mindre, og at porsjonsnus er mindre skadelig enn løssnus.

Infeksjon

Dersom tannkjøttet som beskytter tannhalsene trekker seg tilbake, får bakteriene lettere tilgang. Bakterier som ikke børstes bort regelmessig reagerer på spyttet og skaper tannsten på tenner og tannhalser. Tannstenen kan ikke pusses bort, men må skrapes vekk av en tannpleier. Tannsten er også vanlig årsak til dårlig ånde.

Dersom du blør når du pusser tennene er det med andre ord ikke et signal om at du bør være forsiktig eller pusse mindre, men at du må pusse mer men mer forsiktig. Det kan være lurt å bestille en tannlegetime.

Løse tenner

Dersom du lar en betennelse fortsette uten behandling, kan det i verste fall føre til av benvevet rundt tennene brytes ned. Det er synonymt med at tennene ikke sitter like godt fast, og tennene faktisk kan løsne.

Det som derimot er mer alvorlig er at råten som følge av denne prosessen kan spre seg til nærliggende deler av kjevebeinet, og da vil det måtte gjennomføres store kirurgiske inngrep. Studier har også vist at tannløsning øker risikoen for hjerte- og karsykdommer – til og med hjerneslag. Noe som sannsynligvis skyldes at bakteriene fra den betente munnen kommer inn i blodomløpet og bidrar til åreforkalkning.

Viktig med god munnhygiene

Nå skal det være sagt at det ikke finnes belegg for så si at snus fører til økt risiko for hjerteinfarkt. Det handler derimot om risikoen som følge av kombinasjonen av snusing og dårlig munnhygiene. Snuser du bør du ta ekstra god vare på tenner og tannkjøtt.

Puss tennene to ganger om dagen. Puss med korte drag, men ikke hardt. Det er ekstra viktig å holde overgangen mellom tann og tannkjøtt ren. Bruk tannkrem og unngå å skylle munnen etter tannpuss så tannkremen får til å virke. Bruk tanntråd eller mellombørste daglig for å forebygge tannsten. Effekten av bakteriedrepende munnskyll er ikke fastslått.

Del