Smakssetter Snusinfo

Kokken, ølbloggeren og snusfantasten Lasse Lukacs skal bidra med sin ekspertise på Snusinfo i et forsøk på å gi et innblikk i smak og håndverk.

Av Erlend Wessel Carlsen

– Smak og nytelse har vært en mine favoritt-interesser i mange år. Jeg var tidlig ute med å utforske ting i mat- og drikkeverdenen. Jeg har lagd alt fra brus til likør, elsker å kokkelere og ikke minst være på festivaler og messer hvor jeg får se og smake nye trender og gamle tradisjoner, sier Lasse Lukacs, som er Snusinfos nye smaksekspert.

Høsten og vinteren er tider der lukter og smaker fyller hjemmene våre. En tid der man kanskje tilbringer mer tid inne, lager tradisjonsrik mat og kanskje tar seg noe godt i glasset mens den kalde vinden suser utenfor vinduene. Det er også tiden der de tyngre og mer velutviklede smakene får mer spillerom. Lukacs vil bidra både som ekspert i Snusinfos artikler, samt med egne skråblikk på smak, tradisjoner og håndverk i egne kommentarer.

– Hvorfor er smak så viktig?

– Smak er viktig for det er et av de følelsesregistrene som kanskje er størst og vi reagerer mest på. Da er oppgaven med å finne de ultimate sammensetningene veldig interessant. Små nyanser kan gjøre store utslag, samt at det er spennende å se hvordan motpoler kan fungere sammen i skjønn harmoni.

– Skal våge å pushe grenser

Utfordringen med smak er at det ikke finnes noen fasit. Der noen kan rangere biff tartar som den ultimate smaksopplevelse, kan andre synes det vrenger seg i munnen. Det samme kan sies om fårikål, sushi og Pizza Grandiosa.

– Alle er vel vant til sine ting, men det er først når man er alene at de rareste smakskombinasjonene kommer frem. Noen spiser ketchup på banan, noen har vaniljesaus på pastaen og noen synes mikrobølgeovnstekt horn med ost, skinke og rekesalat er «guilty pleasure». Grunnen til at vi har salt karamell, appelsinsjokolade eller majones i kaker er fordi noen er villige til å ta støyten for oss andre om det ikke funker. Så man skal tørre å utforske, man skal våge å pushe grenser og man skal ikke være altfor redd å dele sine veldig rare smakskombinasjoner.

Uten prøving og feiling med elleville kombinasjoner hadde vi heller ikke hatt de matvanene og -rettene vi har i dag, ifølge Lukacs.

– Det er nettopp her utviklingen på smak og aroma kommer fra. Folk er forskjellige og forandrer seg stadig vekk, slik at evolusjonen fortsetter. Ellers hadde vi hatt fårikål til middag ukesvis i trekk, sur stout på puben som eneste alternativ og snus som smakte forfalt plantevekst. Jeg er veldig for denne utviklingen innen smak og aromaer.

– Titusenkronersspørsmålet vårt blir jo hva du selv setter pris på i smaksverdenen…?

– Alle har nok sin lille favoritt, men det er virkelig vanskelig å plukke noen spesifikk smak, aroma og derfor også matrett eller drikke som er ens favoritt.

– Hvorfor?

– Fordi andre faktorer som humør, stemning og tidspunkt kan spille inn. Men jeg vet jeg liker søte kirsebær, vanilje, lukten av rå pastinakk, en nystekt baguette med ost og skinke, en smørklatt på en bakt potet eller fiken- og whiskeyaroma i snus. Pluss et par hundre andre ting.

Øl og snus

I en verden av smaker har Lukacs en ekstra forkjærlighet for øl og snus. Ikke nødvendigvis den sunneste kombinasjonen, men to verdener med mye å ta av.

– Det var noen som kalte meg en beerfluencer engang. Ølinteressen kom nok også med interessen for smak, hvor mer og mer spennende øl ble tilgjengelig, kanskje spesielt med fotballturer og familiereiser til utlandet og England spesielt. Når aromaer og smak i ølet tar overhånd og man lukker øynene og smiler fordi man bare nyter øyeblikket, da er det litt nirvanen for min del.

– Hva med snus?

– Jeg røyket en periode, men innså fort hvor mye det hemmer smak og aroma, så da var det utrolig verden som igjen åpnet seg for meg etter å ha kuttet røykingen. Noen laster må man selvfølgelig ha, så da fortsatte jeg med snus, som jeg allikevel hadde holdt på med en stund, grunnet den enkle løsningen av nikotintilførsel under «service» på restaurant.

Fakta

Hvem: Lasse Lukacs (45)

Hva: Kokk, ølblogger og snusfantast

Hvor: Oslo-gutt fra Bislett

Hvorfor: Driver bloggen lassel.blogg.no og skriver for olportalen.no. Festivalsjef for Håndverksølfestivalen i Oslo.

Jobber som: Kjøkkensjef for Fazer, har tidligere jobbet på bl.a. Cafe Christiania, Oslo Kongressenter og Radisson Nydalen i Oslo, Elveseter Hotell i Bøverdalen (kjøkkensjef for åpningen av “Matruta over Sognefjellet”), samt Marble Arch, James Martin Manchester og 14 Lloyd street i Manchester.

Del