Sluttet tvert da hun ble gravid

Av Petter Gjelsnes

 

Det er en dårlig idé å snuse når du er gravid. Å snuse under svangerskapet kan rett og slett være farlig for fosteret. En som tok dette på alvor var Anne Helene Søreng. Hun sluttet tvert da hun fant ut at hun var en kommende mor.

Men som alle nikotinavhengige vet, er det ikke «bare» å slutte. Det krever stålvilje og en god dose iherdighet. Anne Helene var i så måte litt heldig. Hun var nemlig en av deltagerne i prosjektet «Nyttårsforsettet» der Swedish Match fulgte noen personer under kampen mot et nikotinfritt liv.

– På mange måter tyvstartet jeg før jeg i det hele tatt visste at jeg skulle bli mor. Men når beskjeden kom var jeg ikke i tvil. Selvsagt skulle jeg ikke snuse når jeg var gravid, og jeg er fortsatt snusfri selv om barnet nå er noen måneder gammelt, sier hun.

Vanskelig å bare slutte

Anne Helene er takknemlig for at hun var med på prosjektet «Nyttårsforsettet», men sier hun uansett ville sluttet da hun ble gravid.

– Jeg var heldig som fikk en god start på slutteprosessen. Det hadde vært vanskeligere å bråslutte. Jeg forstår at mange sliter med å slutte under graviditeten da det er fryktelig mye å forholde seg til på en gang. Spesielt for førstegangsgravide kan svangerskapet være en krevende tid, og er i så måte ikke et optimalt tidspunkt å slutte på. Men man har jo egentlig ikke noe valg.

Føler seg friere

På spørsmål om hva det beste har vært med å ikke snuse lenger, svarer hun friheten. Med det mener hun friheten som følger det å ikke være avhengig av noe.

– Jeg angrer ikke et sekund. Det er så godt å ikke være avhengig og være kvitt et stressmoment i hverdagen. Jeg føler meg friere etter at jeg kastet snusen for godt, og jeg har ingen planer om å begynne igjen. Men hadde jeg ikke vært gravid, kan det godt være jeg hadde snust i dag. Jeg vil også takke samboeren min som sluttet i solidaritet.

Tror ikke på nedtrapping

Det er mange veier til mål, og det som passer den ene passer ikke nødvendigvis den andre. Anne Helene Søreng gikk for bråstoppvarianten.

– Det vanskelig å komme med råd til hvordan andre skal slutte, da det er individuelt. Jeg kan bare snakke for meg selv. Det å trappe ned hadde ikke fungert for meg, da det blir for enkelt å unne seg den «ene» snusen hvis den er tilgjengelig. Skal jeg komme med et råd må det bare være å slutte. Det høres enkelt ut, men det er selvsagt ikke det. Men det går, det er jeg et levende eksempel på.

Snus kan påvirke barnets hjertefrekvens

Bruk av snus under graviditeten gir risiko for fosteret som på mange måter er lik risikoen ved røyking i svangerskapet. Blant annet viser en studie, som tidligere er skrevet om på Snusinfo.no, at snusing negativt påvirker barnets hjertefrekvens. Undersøkelsen som ble gjennomført i 2017 på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm viste større variasjoner i hjertefrekvensene hos barn der mor snuser. En lidelse det er vanlig å se hos barn som berøres av plutselig spedbarnsdødelighet.

Svært avhengighetsskapende

Anne Gunnerbeck som PhD ved Karolinska Instituttet i Stockholm, sa til Snusinfo.no at snus anses som mindre skadelig for voksne enn røyk, men at det er like avhengighetsskapende.

– Nikotin er meget avhengighetsskapende. 40 til 50 prosent av kvinnelige snusere fortsetter å snuse under graviditeten, hvilket er tilsvarende for de som røyker. Nikotin fra snus er like skadelig for fosteret som nikotinen fra sigaretter. Derimot inneholder ikke snus forbrenningsprodukter, hvilket betyr at effekten ikke er like stor for morkaken og tilveksthemningen som sigaretter, sier hun.

Hun sa også at hun etterlyser tydeligere informasjon om risikoen ved å snuse under graviditet i debatten om at snus er et bedre alternativ enn sigaretter.

– Ofte fremstilles snus som ufarlig, og da nevnes sjeldent de negative effektene av nikotin. Snusing økte risikoen for prematur fødsel, dødfødsel, pusteopphold i nyfødtperioden og leppe-kjeve-ganespalte, sa hun.

Del