Slutt’a, Slutta

Skrevet av Erlend Wessel Carlsen, kommunikasjonssjef i Swedish Match Norge. 


Slutta-appen er en fornærmelse mot folk som gjør en iherdig innsats for å slutte.
 

Dagen etter jeg bestemte meg for at jeg hadde konsumert min siste snus lastet jeg ned Slutta-appen. Som kommunikasjonssjef i landets største snusselskap er det egentlig snodig at jeg ikke har prøvd ut appen før, for å vite hva slags råd folk får når se skal si farvel til nikotinen.

Vi har helt fra oppstarten av Snusinfo.no insistert på å ha en tydelig link til Slutta-appen på våre sider, siden slutting utgjør en voksen og voksende del av snustematikken. 

Jeg sier det først som sist: Slutta-appen har motivert meg mer til å begynne å snuse igjen enn å holde meg unna. Det er et eneste stort makkverk som lefler med fakta – men viktigst, appen tar ikke brukeren på alvor. Det stinker kollokviegruppe, barne-tv og søndagsgudstjeneste. Det er tro, håp og naivitet. 

Slutta bruker helse og penger som hovedmotivasjon i sitt budskap. Økonomi er en viktig faktor, men her vil jo både nedtrapping, måtehold og andre sparetiltak (svenskehandel?) kanskje være vel så bra, og for mange så er kanskje ikke økonomien avgjørende. Og da er ikke motivasjonen der.

Men det er på helse det virkelig svikter, og her kommer vel hovedgrunnen til hvorfor Slutta ikke virker. Fordi det er myntet på røykeslutt. Slutta er et videreutviklet konsept av Røykesluttelefonen, og selv om finishen er noe mer sexy så er innmaten og grunnmuren det samme. For når man slutter å røyke opplever man helsegevinstene – og da blir flere usynlige helsegevinster som tjenesten forteller deg mer troverdige og forsterker motivasjonen.

Etter jeg sluttet med snus har jeg ikke kjent noen forskjeller. Fysisk, eller psykisk. Og det er null samspill mellom egen opplevelse og hva Slutta-appen forteller meg at jeg skal føle. 

Tipsene Slutta kommer med kan ikke være laget basert på folk som har sluttet å snuse. De er veldig «vi skal få deg over fra den onde til den gode siden»-aktige, og anerkjenner ikke snusens positive sider. Det er avvending, ikke hjelp. Antageligvis fordi de to tingene betyr det samme for dem, men så glemmer de at ikke alle de som prøver å slutte med nikotin jobber i Helsedirektoratet.

Slutta anerkjenner ikke snus som røykesluttmiddel eller tobakks- og nikotinfrie produkter som snussluttemiddel. Ikke engang de som er legemidler. Det er jo mildt sagt latterlig når de begge er hovedårsaken til gjennomført slutting. På ti uker i Slutta-appen er det ikke nevnt med ETT ord. Skadereduksjon er jo ikke et begrep Helsedirektoratet er særlig glad i, men når man utelukker det også fra Slutta-konseptet så forsvinner hele troverdigheten i samme slengen. 

Noe i appen er skjematisk og fint, og litt generell heiing kan vel aldri være feil – men rådene og veiledningen er naiv og barnslig – og det lille som passer, passer for røykere. 

Men, skal du slutte, last den ned, for all del. Den er aller morsomst med en eller flere venner, så man kan dele og le av de kleine tipsene med hverandre.

Men ser du etter tips som kan hjelpe deg å slutte anbefaler vi heller vårt forrige blogginnlegg. Og, apropos slutting, neste uke er planen min å kvitte seg med snusboksen for godt – uansett innhold. Sees!

Del