Slik unngår du å snuse på deg koronavirus

Snusere bør være ekstra varsomme i disse smittevernstider. Her er snusinfo.nos seks råd for smittefri snusing.

Av Erlend Wessel Carlsen

«Åååh, ikke enda en sak om koronaviruset eller enda en aktør som skal utnytte viruset til å snakke sin egen sak».

Det er lett å tenke slik om denne artikkelen, men ettersom snus ofte inntas flere ganger daglig og da er i kontakt med både hender og slimhinner i munnen er det viktig at de som snuser tar sine forholdsregler – både for egen og andres helse.

Hånd til munn

«Luftveisinfeksjoner smitter ved at virus eller bakterier overføres fra luftveiene hos en syk eller smittet person til en annen person. Munnen og slimhinnene i øyne og nese er vanlige inngangsporter», heter det i en uttalelse fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Videre skriver FHI at «kontaktsmitte er også en vanlig smittevei ved luftveisinfeksjoner. Da overføres smittestoffet ved fysisk kontakt mellom den syke og andre personer, eller indirekte ved at smittestoffene overføres til inventar og utstyr, eksempelvis ved hosting og nysing, og at andre deretter tar på gjenstandene og får smittestoffene på hendene som føres til munn og slimhinner».

Med tanke på hvor mange kontaktflater man er borti hver dag er det svært lett å komme i kontakt med smittestoffet, som deretter overføres til snusen når du legger den inn. Når snusen legges under leppen er den i kontakt med slimhinnene i munnen, som igjen tar opp stoffene i snusen.

Snusinfo.nos seks råd

Er du snuser, eller kjenner noen som er, anbefaler vi på det sterkeste at du følger og deler med deg følgende regler.

 1. Ha alltid helt rene hender før du tar deg en snus.
  Rene hender betyr at de er vasket i 30 sekunder eller sekundært at du har brukt hånddesinfeksjon (antibac).
 2. Ikke bruk skitne fingre
  Er punkt én ikke mulig, prøv å ta en snus fra boksen uten å bruke hendene. Her kan man bruke hjelpemidler (engangshanske eller pinsett) eller forsøke å fiske den opp fra boksen med tungen.
 3. Gjem bort snusboksen
  Ha snusboksen på et lite eksponert sted for å unngå at boksen tiltrekker seg smittestoffer. Ikke legg den på bord eller benker. Unngå også å ha den i jakkelommer, etc. hvis du har hendene der med jevne mellomrom.
 4. Hold snusboksen ren
  Tørk av boksen med hånddesinfeksjon med jevne mellomrom.
 5. Bommeforbud
  Ta ikke imot snus fra andre, selv om du forsyner deg selv og tilby heller ikke snus til andre. Symptomfrihet er ikke synonymt med at man er frisk.
 6. Samme regler inn og ut
  Husk at de samme reglene gjelder når du skal ta ut snusen. Ikke putt fingrene i munnen uten at de er helt rene, og «spytter» du snusen i hånden må den vaskes i ettertid for å unngå spredning.

Selv om smittevern er i høysetet i disse dager er det ikke greit å spytte snus på gaten. Det er sjelden så langt til en søppelkasse.

Snusinfos råd gjelder også for produkter som konsumeres på samme måte, samt tyggegummi, pastiller, etc. For andre og mer generelle råd om korona-viruset viser vi til norske helsemyndigheter.

Del