Slik kildesorterer du snus

Snusbokser og brukte snusporsjoner er blant forsøplingsverstingene. Det er viktig å unngå at både boks og selve posen havner i naturen.

Snus består av tobakk, salt, vann og smaksaromaer, og som Snusinfo.no har skrevet tidligere er all snus som produseres i Sverige godkjent av det svenske Livsmedelsvärket, som tilsvarer det norske mattilsynet. Men selv om det reguleres som en matvare, skal snus ikke kildesorteres som en.

Årsak: Selve posene er laget av nedbrytbart cellulosefiber, men for å få posene til å henge sammen brukes et bindemiddel både i sveisen som lukker posene og i fiberet for at det ikke skal sprekke. Bindemiddelet brytes ikke ned like raskt som løssnus.

Mye forsøpling Men hvor skal man kaste snus:

  • Brukt snus kastes i restavfallet.
  • Brukte snusbokser er laget av plast, og kildesorteres som plast – uten brukt snus inni.

Nordmenn konsumerer over 100 millioner bokser snus årlig. Grovt regnet betyr det rundt 2 milliarder porsjonssnuser, og langt fra alle havner i søpla. Hvis man sier at én prosent av all snusen havner i naturen betyr det 20 millioner porsjonssnuser hvert år.

Ettersom tallet trolig er høyere enn som så, er snuskasting i naturen et ganske stort miljøproblem. Brukte snusposer og -bokser er en gjenganger i avisartikler om det folk som plukker søppel irriterer seg mest over.

 

NRK har omtalt problematikken, les mer her.

Del