Seks myter om snus

Er du blant dem som tror det har vært glass i snus? Tro om igjen.

Av Erlend Wessel Carlsen

Det eksisterer en rekke myter om snus. Ettersom snusinfo.no er laget for å gi folk all tilgjengelig informasjon om snus, må vi også avkrefte den informasjonen som ikke er – og aldri har vært – korrekt.

1. Det har aldri vært glass i snus.

Dette er kanskje et av de mest utbredte ryktene om snus. Rykter om små glasskår for å lage små rifter i leppen og dermed bedre opptak av nikotin, er galt.

Sannheten er at snus tidligere sto plassert ute i butikkhyllene. Snus består som kjent av tobakk, salt og vann, og når det ble varmt så tørket snusen, som igjen førte til at saltet krystalliserte seg, og så ut som små glassbiter.

2. Snus og sigaretter er like farlig

Begge produktene inneholder tobakk, men det betyr ikke at det er like farlig.

– Hvis du hadde tørket ruccolablader og røyket dem hadde det vært like helseskadelig som sigaretter, sier Patrik Hildingsson.

Det er de farlige emnene som frigjøres ved brenning som fører til de alvorlige sykdommene som gjør at over 6.000.000 mennesker dør av sigaretter årlig, hvorav tallet for Norge er over 6.000. Tallet for snus er 0, ifølge rapporten Global burden of deseases. Swedish Match har spurt norske helsemyndigheter hvor mange dødsfall som skyldes snus, svaret vi fikk var «ingen».

Det er likevel enkelte brukergrupper som ikke bør bruke snus. Les mer her.

3. Nikotin finnes kun i tobakk

Nikotin finnes i en rekke andre planter og grønnsaker. Tomater, chili, paprika og aubergine inneholder alle nikotin, men langt mindre enn tobakksplanten.

Skal du ha i deg lik mengde nikotin som i én porsjonssnus må du spise ni kilo aubergine.

4. Svensk snus er det samme som annen snus

Dette er en utbredt feilkilde som også brukes av blant annet norske helsemyndigheter i deres rapporter om snus.

I svensk snus, som er all snus som benyttes i Norge, benyttes kun lufttørket tobakk, ikke røyktørket. I tillegg varmebehandles snusen i en prosess som kan minne om pasteuriseringsprosessen man gjør med melkeprodukter, for å drepe bakterier.

Dette gjør at svensk snus ikke kan sammenlignes med snus som produseres i andre land med tanke på verdier av skadelige stoffer. Snus finnes også land som USA, India/Bangladesh og i deler av Afrika.

5. Positive forskningsrapporter finansieres av snusbransjen

«Hvis en forskningsrapport var positiv var den bestilt av tobakksbransjen, men var den negativ var den bestilt av helsemyndighetene», er en påstand som har fått bein å gå på.

Her er begge deler feil. I takt med at snus er blitt et stadig mer populært er det også stadig flere som ønsker å forske på området.

– Swedish Match har aldri betalt for eksternt forskningsarbeid, sier Patrik Hildingsson.

Samtidig har Swedish Match et eget laboratorium i Stockholm, samt ansatt to doktorer til å hjelpe til med å analysere forskning.

6. Du blir impotent av snus

En avisartikkel for en del år tilbake slo fast dette, og det fikk solid fotfeste og endte opp som en etablert sannhet hos mange. Sannheten er at dette aldri har vært påvist. Faktisk har det – så vidt Swedish Match kjenner til – ikke engang blitt gjort kvalifisert forskning på området.

Del