Savner du en #snusemoji?

erlend.carlsen@swedishmatch.com  " target="_blank" rel="noopener"> av Erlend Wessel Carlsen

På mobilen din kan du velge mellom 3633 emojier. Hver dag sendes meldinger med over seks milliarder fargerike symboler rundt om i verden. Men én emoji er ikke en del av det populære tilbudet: snusemojien. 

Snusinfo har derfor laget underskriftskampen: Vi trenger en #snusemoji. Her har vi designet en emoji som illustrerer en snusboks, som alle kan laste ned og bruke fritt.  

I dag finnes det for eksempel seks forskjellige havfrue-emojier, 13 forskjellige post-emojier og en lang rekke emojier som nesten ingen tar i bruk. Emojitracker.com viser hvilke emojier som brukes på Twitter i sanntid. Kan det høye antallet, som viser at en sort sirkel-emojien er brukt hel 42 150 693 ganger i skrivende stund, tyde på at denne har blitt brukt for å symbolisere snusboksen inntil videre? 

Det finnes også allerede en egen sigarettemoji. Dette til tross for at 6000 dør på grunn av røyking hvert år i Norge. Ingen dør av snus, og det er over 500 000 nordmenn som snuser. 

Tallene taler for seg selv
Et raskt søk på Google Trends viser at interessen for snus er langt større enn for sigaretter på digitale flater. Det er i hvert fall vesentlig flere som søker etter snus enn sigaretter. Grafen nedenfor viser oversikt over interesse over tid for søk gjort i Google fra 2004 og frem til i dag. For alle år har vi tatt utgangspunkt i desember, med unntak av 2022 hvor vi har tatt ut tall for juni.

I gjennomsnitt i perioden er tallet 57 for snus og 6 for sigarett. 

Kilde: Google Trends

Likevel finnes det ingen #snusemoji. 

Sammen kan sette trykk på emojiutviklerne
Fra tid til annen oppdaterer Apple, Samsung, Google og andre emoji-biblioteket sitt. Målet er å sende inn en offisiell henvendelse om å få implementert emojien til Unicode Consortium, som utvikler tegnspråket for alle telefon- og dataleverandørene. For å få til dette trenger vi din støtte! 

Les mer om kampanjen her. 

Signer oppropet her. 

Del