Sånn gikk det med deltagerne i Nyttårsforsettet

I prosjektet Nyttfårsforsettet inviterte vi folk i vårt langstrakte land til å kaste snusen eller stumpe røyken for godt over en periode på seks måneder. Hvordan gikk det egentlig?

Av Erlend Wessel Carlsen 

At det er vanskelig å stumpe røyken eller å slutte å snuse er ingen hemmelighet. Noe deltagerne i Snusinfo.no sitt prosjekt Nyttårforsettet fikk erfare. Èn ting er sikkert, og det er at det har vært mer krevende for deltagerne enn de først trodde.

Amper stemning

Deltagerne og samboerne Anne Helene Søreng og Alejandro Ayala Wold ønsket begge å kaste snusen for godt. På spørsmål om hva som var vanskeligst i prosessen, svarer Anne Helene at det spesielt i begynnelsen var mye irritasjon.

– Vi har nok som par tatt mye ut mye av irritasjonen på hverandre. Diskusjonene har nok vært noe krassere enn normalt, sier hun.

Samboeren Alejandro Ayala Wold nikker bekreftende med hodet, og sier at målet var å holde abstinensene i sjakk med aktivitet.

– Det ble nok med ambisjonene. Dessverre ble det mindre aktivitet enn planlagt. Til tider kjente jeg et behov for å krangle, sier han leende.

Følelsesmessig berg- og dalbane

Deltager Karianne Almåsbakk sier det følelsesmessig har vært vanskelig å kaste snusen for godt.

– Når det sto på som verst har det ikke vært særlig hyggelig å være rundt meg. Aller verst har det nok gått utover kollegaen min. Hun skal få en liten oppmerksomhet som takk for at hun har holdt ut med meg samtidig som hun har vært positiv i form av å støtte meg hele veien, sier hun.

– Nyttårsforsettet har gitt meg mye motivasjon for å slutte. Nå har jeg endelig kommet dit at jeg ikke tenker på snus hele tiden. Skal du slutte må du bare bestemme deg, legger hun til.

Vektoppgang

Jonas Westher ble med på nyttårsforsettet på grunn av både økonomi og helse. Hans største utfordring med å slutte av vektoppgang. Noe som heldigvis har stabilisert seg ifølge ham selv.

– Jeg føler meg helsemessig langt bedre nå enn tidligere. Det i kombinasjon med bedre økonomi er fantastisk. Samtidig er det viktig å påpeke at det har vært krevende selv om det har gått veldig greit. Nyttårsforsettet har vært en viktig motivasjonsfaktor da det ga meg et spark bak til å endelig starte slutteprosessen, sier han.

Deltagernes sluttetips

Det finnes ikke en fasit på hva som skal til for å slutte med røyken eller snusen for godt. Det som fungerer for den ene fungerer ikke nødvendigvis for den andre. Anne Helene Sørgen forteller at det som fungerte best for henne var å ta det i eget tempo.

– Jeg passet på å fortelle venner og familie om prosjektet for å legge press på meg selv. Det er ikke så stas å vise hele omverdenen at du sprekker, sier hun.

Alejandro Ayala Wold sier at det som fungerte best for han var å bråslutte. Han tror lite på nedtrapping. Noe han får støtte i hos Karianne Almåsbakk.

– Jeg forsøkte den tilnærmingen. Men det fungerte dårlig. For meg er det beste uten tvil å bare slutte uten å ha snus tilgjengelig, avslutter Karianne Almåsbakk.

Del