Sånn blir du kvitt snusflekker

Ca. 600 000 i Norge bruker snus i Norge. Resultatet er at brukt snus legges igjen overalt. På fortauet, i do og bak sofaen. Mange snuser til og med i sengen eller legger igjen snusen på tallerkenen på restaurant.

Men snus skal hverken i do, på gata, tallerkenen eller bak senga. Den skal i søpla som folk flest vet – forhåpentligvis.  Det er selvsagt flere grunner til snusen skal i søpla og ikke alle andre steder. For det første er det rett og slett ekkelt med snus her og der, og for det andre er det lite heldig for miljøet med snus i naturen og i do.

Ikke kast snusen i do

Som vi har skrevet om Snusinfo.no tidligere er snus noe av det verste du kan kaste i do. snusen løser seg ikke nødvendigvis opp i vann, og kommer seg derfor ofte helskinnet frem til den siste og fineste risten i renseanlegget for å bli liggende der.

Kan sette permanente flekker

Men nå er det sånn at uhell kan skje. Du kan miste en snus i sengen, på gulvet… Noe som kan sette stygge merker. Dersom du for eksempel minster en snus på et ubehandlet gulv og den blir liggende, kan det faktisk sette permanente merker. Men heldigvis finnes det råd dersom uhellet skulle være ute.

Vann og klut er ofte nok

Et råd for å fjerne flekker som følge av nikotin er å bruke alkaliske produkter. Men kun dersom overflaten tåler alkalisk kjemi. Forsøk derfor først med vann og en mikrofiberklut. Har du for eksempel et flislagt gulv kan du la en fuktig klut ligge på flekken i noen minutter for å løse den opp, eller spraye rett på flekken.  Skulle flekken virkelig ha satt seg kan det være en idé å bruke et produkt med høy alkalisk verdi. Altså et produkt som fjerner fett, såperester og olje.

Snusflekker i sofaen

Skulle du miste en snus i sofaen gjelder det å være forsiktig. Bruk vann og et sensitivt og flytende vaskemiddel. Bruk én kork per halvliter vann i kombinasjon med en ren klut. Noe som ofte er mer enn nok. Prøv deg forsiktig frem så du ikke ødelegger sofaen.

Mange snuser i sengen

Mange koser seg med en snus i senga. Noen bruker det til og med når de sover. Noe som på ingen måte er å anbefale. Snus i kombinasjon med sikkel kan gi en lite delikat snusjuice på sengetøyet. Den beste måten å fjerne denne type flekker på er å vaske sengetøyet på 60 eller 90 grader. Forbehandle gjerne med det flytende vaskemiddel. Når det gjelder selve madrassen er et tips å lage vaskevann med flytende vaskemiddel. Ca. en kork til en halv bøtte lunket vann. Kluten skal være ren og oppvridd.

Snusflekker på klær

Det er fort gjort å miste en snus på klærne. For å unngå permanente flekker er det viktig med behandling så raskt som mulig. En løsning er å legge klærne i bløt med flytende vaskemiddel eller oppvaskmiddel før plagget skylles og vaskes.

Snus i glass

Vi har vel alle som har vært på en fest eller to sett glass fulle av brukt snus. Det er lite fristende å drikke frokostmelken fra et glass som har fungert som badekar for brukt snus og bunnslam kvelden før. Hell derfor noen dråper oppvaskmiddel i glasset og fyll opp med varmt vann. La glassene stå og godgjøre seg noen timer før du skyller godt for deretter å sette det i vaskemaskinen. Brukt et langt program på oppvaskmaskinen.

Del