Nyttårsforsett: Slutte å snuse

Skrevet av Erlend Wessel Carlsen, kommunikasjonssjef i Swedish Match Norge. 


Hadde jeg ikke visst bedre, kunne dette vært en klassisk første episode av Sluttabloggen. Nytt år og nye muligheter som drivkraft for å slutte. Kanskje ispedd tanker om å trene mer, spise sunnere, sove bedre, drikke mindre og generelt være en bedre utgave av seg selv. Vi har alle vært der, og noen er sikkert der i år igjen. Jeg er usikker på om nyttårsforsett som sluttemetode hadde vært det beste for meg, men tanken har absolutt streifet meg.

Uansett: Har du bestemt deg for å slutte med snus – nyttårsforsett eller ei – er du kommet rett. Det er den tiende posten av Sluttabloggen og jeg har dekket det aller meste som kan dekkes rundt snusslutt. Det er bare å bla seg igjennom.

Når dette skrives har jeg vært nikotinfri i over et halvt år, og har unngått å ha noe som helst substitutt under leppen i over 100 dager. Det hender absolutt at et lite sug etter en snus kan komme streifende, men jeg er ikke i nærheten av å sprekke. Jeg har klart det. Jeg har slutta!

Og med den erfaringen i beltet er dette akkurat stedet å være for de som har samme ambisjon. Skjønt, jeg er ikke alene. Det er flere medier som skriver om snusslutt i forbindelse med nyttår. Overraskende lite om å slutte – eller begynne – med andre ting.

Snusslutt is the shit. Flaks for meg.

Ekspertene som har uttalt seg i de slutteartiklene jeg har lest (de er plussaker, som de fleste andre artikler om snus. Det er tydeligvis noe som selger) sier ingenting annet enn det som jeg allerede har erfart og skrevet om i bloggen. Man må ikke slutte brått for å klare det, motivasjonen må være ekte, det er lurt å ha belønninger og det finnes mange måter å redusere og endre forbruke på som et første skritt i retning av å slutte.

Men det er ett råd som jeg mener er direkte feil og det er å finne annet å putte i munnen for erstatte snusen med. Mat, drikke, tyggis, pastiller, alkohol, sigaretter, etc. For mye av dette vil heller ikke være bra for kroppen, og dermed så vil sluttingen få fysiske negative konsekvenser – kanskje også som veier opp for og overgår de positive. Jeg tenker på vektøkning, tannhelse og risiko for andre sykdommer som følge av småspising, mye sukker, alkohol, osv.

Hvis det er den langvarige konsekvensen av å slutte, så må du vurdere om det er verdt det. For ordens skyld, jeg sluttet selv med bruk av tobakksfri snus, som man sikkert kan si at man putter i munnen, men det er konsum av mat og drikke, samt mer skadelige stoffer jeg mener her.

Jeg må innrømme at det – særlig på ettermiddagene – var det lett å kjenne seg litt fysen uten snus. Og dersom det suget blir hørt med småspising, kaker, godteri og annet, så er det lett at det blir en lei uvane. Og de uvanene er dumt å kjempe med hvis man også kjemper mot snussuget.

Så hold deg aktiv. Det betyr ikke at du «må» trene eller være ute hele tiden, men du kan finne andre arbeidsoppgaver som gjør at du har lite – eller markant mindre – tid til å tenke på hva du savner eller er sugen på.

Løsningen på å slutte er å begynne med noe. Og så er det helt fint å huske på at ingen er perfekte og at det er menneskelig å feile. Feilskjær må sees på som nettopp feilskjær, og ikke årsaker til å gi opp.

Del