Ny studie viser at snus kan redusere risikoen for munnhulekreft

En ny studie gjennomført ved Karolinska Instituttet i Stockholm viser at moderat bruk av snus reduserer risikoen for å utvikle munnhulekreft.

Av Petter Gjelsnes

Studien som er omtalt i Nettavisen er med andre ord stikk i strid med Folkehelseinstituttets rapporter. Den nye analysen hevder at det er ingen økt risiko for kreft i munnhulen ved moderat snusbruk, som instituttet definerer som fem bokser i uken. Studien konkluderer også med at moderat snusbruk faktisk reduserer risikoen for kreft i munnhulen.

418 383 svenske snusere kartlagt

Studien er gjennomført i Sverige der det har blitt sett på ni ulike aldersgrupper bestående av totalt 418 383 svenske snusere. Det er professor Cecilia Magnusson ved Karolinska Instituttet som er ansvarlig for studien og gjennomføringen.

Liten tro på funnene i studien

Til Nettavisen sier overlege Tom K. Grimstad ved Kreftregisteret at han har liten tro på funnene i studien.

– Funnene i den nye svenske samleanalysen har samme svakheter som ble påpekt for flere av studiene som det ble referert til Folkehelseinstituttets rapport om helserisiko ved snusbruk, sier han til avisen.

Les også om hvordan en forskningsgruppe fra Sverige har startet forskning for å se om snus kan redusere sjansen for korona.

Del