Forskere ved NTNU har gjort funn som viser at røyking og fedme gir økt risiko for alvorlig Covid-19-sykdom.
Tidligere har Snusinfo.no skrevet om forskning som viser at røyking kan beskytte mot viruset. Nå har forskere ved NTNU gjort funn i ny forskning som derimot viser at røyking og fedme øker risikoen for alvorlig Covid-19-sykdom. NTNU-professor Erik Solligård og Kreftforeningen ber nå Folkehelseinstituttet om å plassere røyking på lista over risikofaktorer for alvorlig Covid-19-sykdom på nytt.
Fedme og røyking – en farlig kombinasjon
Studien har blitt publisert i det medisinske tidsskriftet Circulation, skriver NRK og Forskning.no, som først omtalte saken. Til Dagbladet sier Erik Solligård at de har vist en klar sammenheng mellom fedme og økt risiko for alvorlig Covid-19-sykdom.
– Vi har også vist at det er en klar sammenheng mellom røyking og økt risiko for alvorlig Covid-19-sykdom. Disse kombinasjonene gir også økt risiko for å utvikle sepsis, som har en dødelighet på ti prosent, sier han til avisen.
Ikke oppført som følge av uklarheter
Til å begynne var røyking oppført på listen til FHI som en av risikofaktorene for alvorlig Covid-19-sykdom. FHI-overlege sier til Dagbladet at de valgte å fjerne røykere fra listen da det var uklarheter om de egentlig hadde økt risiko for alvorlig forløp av coronainfeksjon dersom de ellers var friske. NTNU-professor Solligård er nå klar på at røyking igjen bør inkluderes på listen.
Tidligere studier viser det motsatte
Snusinfo.no har som nevnt tidligere skrevet om forskning som viser at røyking ikke ser ut til å ha en effekt på sykdomsforløpet. I en studie som ble publisert i Queios 4. april, gikk forskere fra New York og Athen gått gjennom 13 studier med klinisk informasjon om røykestatus for nesten 6000 innlagte Covid-19-pasienter.
Professor Jean-Francois Delfraissy, sjefsepidemiolog i Frankrike, sa i et intervju til den franske avisen Sud Quest at det er noe «spesielt med tobakk»
– Vi har sett at majoriteten av de alvorlige tilfellene er blant ikke-røykere. Det kan virke som tobakk beskytter mot viruset via nikotin, sa han.
Direktør for genetisk institutt ved University College of London, professor Francois Balloux, delte studien på Twitter der han beskrev funnene som gåtefulle. Han skrev at studien langt fra er perfekt, og at forskerne er klar over dens begrensninger. Samtidig påpeker han at beviset for den beskyttende effekten av røyking (eller nikotin) mot Covid-19 er bisarr sterk.