Norge må tillate e-sigaretter med nikotin

Norge kan, som EØS-land, ikke lenger ha egen lovgiving rundt e-sigaretter. For å gjøre e-sigarettene så lite attraktive som mulig for de unge foreslår derfor regjeringen blant annet å innføre 25-års aldersgrense, og forbud mot andre smakstilsetninger enn tobakkssmak.

Av: Silje Grønli

Dette ble klart 10. juni da regjeringen la frem et lovforslag om endringer i tobakksskadeloven. Dette er en kjent problemstilling også i forhold til snus, der visse land har forbud mot smakstilsetninger for å skjerme unge, mens vi i Norge har forbud mot tobakksfri snus med nikotin.

Blir disse forslagene vedtatt vil en 18-åring fortsatt kunne kjøpe vanlige sigaretter med tobakk. E-sigaretter, som regnes som et mindre skadelig alternativ, kan man først kjøpe syv år senere, ved fylte 25 år.

Regjeringen begrunner det hele med at de ikke vil gå i samme felle som den gang de hadde anledning til å forby snus.

– Det er hele poenget. Det var en gedigen tabbe Norge gjorde da vi hadde hatt anledningen til å forby snus. Vi har gjort den feilen én gang før, så vi burde ikke gjøre den på ny, uttaler helseminister Bent Høie til Klassekampen 26. juni i år.

Seniorforsker ved FHI, Karl Erik Lund, er redd tiltaket kan virke mot sin hensikt.

– Det er nesten ingen unge ikke-røykere som bruker e-sigaretter. Det er rart at en 18-åring skal kunne røyke det som er mest farlig, så vente sju år på å røyke det som er mindre skadelig, sier han til samme avis.

Disse tiltakene blir alle gjort for å nå regjeringens mål om en fremtid uten tobakk, som stammer helt tilbake fra 2013.

Vi har tidligere sett tilbake på Bent Høies 8 år med «Krig mot tobakken» i denne artikkelen.

Del