Nå er mentolsigaretter forbudt i Sverige

20. mai ble det forbudt å selge mentolsigaretter og andre smaksatte sigaretter i Sverige. Forbudet gjelder enn så lenge ikke i Norge.

Av Petter Gjelsnes

Er du en av de som til stadighet krysser svenskegrensen for å hamstere rimeligere mentolsigaretter kan du nå like godt bli hjemme. Nå er det nemlig ikke lov å selge sigaretter og rulletobakk med såkalt «karakteristisk» smak.

Styrker det forbyggende arbeidet

Forbudet mot tobakksvarer med karakteristisk smak innebærer at produsentene må redusere mengden tilsetningsstoffer, eller kombinasjonen av tilsetningsstoffer, for at produktet ikke skal gi en karakteristisk smak.

– Gjennom smaksforbudet har vi fått på plass ytterligere et tiltak for å styrke det tobakksforbyggende arbeidet med mål om å redusere bruken av sigaretter og rulletobakk, sier Josefin Jonsson, enhetssjef for tobaksprevention i den svenske Folkhälsomyndigheten i en pressemelding.

Karakteristisk smak

I forbudet defineres «karakteristisk smak» som en tydelig merkbar duft eller smak av noe annet enn tobakk. Det er fortsatt lov å tilsette smak og andre ting i sigaretter, men de må som nevnt justeres ned i mengede slik at de ikke lenger fører til merkbar smak og duft.

Gjelder ikke for Norge

I en e-post til VG, skriver pressevakt Britt Randi Hansen i Helsedirektoratet, at tobakksdirektivet er en del av norsk rett på grunn av forsinkelser i EU/EØS-prosesser.

– Forbudet mot mentolsigaretter gjelder derfor ikke i Norge i dag. Vi regner med at direktivet vil bli gjeldende fra 2021, og at forbudet mot mentol- og klikksigaretter vil etter dette også gjelde for Norge, skriver hun.

Del