Løst eller i pose?

Mest glad i bakesnus, eller kanskje du foretrekker porsjonssnus? Men hvordan ser det ut med eventuelle skader, og hvilken type snus er best for kroppen?

 

Det er den svenske avisen Expressen som har skrevet en artikkel om temaet. Og ikke overraskende varierer svaret avhengig av hvem de spør. Avisen har spurt det de skriver er Sveriges fremste eksperter på området. Bakgrunnen for artikkelen er at det per dags dato ikke finnes forskning som tar for seg forskjell i helseeffekter basert på de ulike snustypene.

 

En av de spurte er tobakksforsker Karl Olof Fagerström som er ekspert på avhengighet. Han har tidligere vært en del av Snuskommissionen som er en gruppe finansiert av blant andre Swedish Match. Han sier til Expressen at man teoretisk kan tenke seg at løssnus er mer aggressiv mot slimhinnen ettersom det kommer i direktekontakt, mens porsjonssnus skaper en barriere mellom snusen og slimhinnen. Han understreker samtidig at det ikke finnes noen studier om temaet, og dette derfor er det han selv tror.

– Den hvite nikotinfrie snusen burde i prinsippet ha samme skadelige effekt som nikotinerstatningsprodukter med samme styrke, sier han.

 

Han får medhold av Trygve Ljung som er pressekontakt i Sverige for Swedish Match. Han sier at det de vet er at løssnus påvirker tannkjøttet i større grad enn porsjonssnus. Det er ifølge Expressen flere studier som viser at snus påvirker såkalt vaskulær stivhet. Noe som kan føre til hjerneslag eller hjerteinfarkt.

– Er det noe som er knyttet til sykdomsrisiko så er det nikotin. Men det er ikke mulig å ekskludere restene av giftige stoffer som er igjen i tobakken, sier han.

 

Han legger til at tobakksfri snus er det sikreste alternativet.

– Jeg kan ikke støtte det med data, men rent teoretisk er det slik, sier han videre til Expressen.

 

En annen ekspert avisen har vært i kontakt med er Lena Sjöberg som er tannlege og stabssjef i «yrkesföreningar mot tobak» og styreleder i «tandvård mot tobak». Hun sier snus er skadelig for munnhelsen.

– Det er skadelig for munnslimhinnen og vevet som fester tennene til kjevebenet, sier hun til avisen.

 

Ifølge Lena Sjöberg kan snus føre til periodontitt, eller tanntap. På spørsmål om det er noen forskjell på å snuse tobakksfri snus, er svaret nei da slimhinnene påvirkes på samme måte. Videre mener hun det er umulig å rangere de ulike snustypene fra best til verst i og med at det ikke finnes forskning rundt temaet og sammenhenger ikke er kartlagt.

 

Peter M Nilsson, professor i kardiovaskulær forskning og epidemologi ved Lunds Universitet, sier til avisen at det ikke typen snus som avgjør med nikotinen.

– Det vi vet fra farmakologien er at konsentrasjonen, mengden og tid for eksponering avgjør effekten. Hvorfor skulle det være annerledes her, spør han.

 

Ifølge Nilsson skader nikotin kroppen på to måter. Det bidrar til en sammentrekning av kroppens minste blodkar, og det bidrar til arteriestivhet.

 

Saken er om omtalt i den svenske avisen Expressen 18. oktober 2020.

 

Del