Lege: – Snus kan redde tusenvis av liv i Europa hvert år

Bare i Norge er det anslått at røyking tar livet av minst 4 000 mennesker hvert eneste år. Den svenske legen Tryggve Ljung mener at svensk snus kan redde livet til tusenvis av europeere, dersom de byttet ut den livsfarlige sigaretten med snus.  

Ljung er Vice President Scientific Affairs hos den svenske snusprodusenten Swedish Match. Tidligere har han blant annet jobbet hos Karolinska Universitetssjukhuset og mange år i forskjellige legemiddelselskaper. De siste fem årene har han jobbet i Swedish Match.  

Han forklarer at snus i «gamle dager» ble kalt for «fattigmannstobakk». Det var primært arbeiderklassen i Sverige som kjøpte snus, siden de ikke hadde råd til å kjøpe sigaretter. Siden har snus i Sverige blitt en viktig kulturmarkør, og det gjelder i stor grad også i Norge.  

Hva sier forskningen om helseeffektene av snus? 

– Hvis vi sammenligner med sigaretter, så har snus en enorm påvirkning på både den svenske og den norske folkehelsen. Vi vet at det dør tusenvis av mennesker hvert år av sigaretter, og røyking er også opphavet til en rekke ulike typer for kreft, sier Ljung.  

Det er flere norske forskningsrapporter som viser til at helsemyndighetene overdriver helserisikoen av snusbruk. Tror legen at myndighetene gjør det, og hvis ja, hvorfor gjør de eventuelt det? 

– Jeg tror ikke at de overdriver. Jeg vet at de overdriver. Det blir ren spekulasjon fra min side å mene noe om hvorfor de gjør det, men det er i alle fall ikke basert på forskning om snus og helse, sier han. 

Akkurat nå diskuteres det internt i regjeringen om man skal innføre både et smaksforbud på snus og et totalforbud for kommende generasjoner.  

Hvis man skal sammenligne snus med andre skadelige produkter, som alkohol, fett, sukker etc, hvor vil du plassere snus på listen? 

– Røyk er soleklart øverst på listen. Dernest kommer alkohol. Snus kommer langt ned, sett fra et rent medisinsk perspektiv, sier Ljung.  

I dag er det ikke lov å selge snus i EU. Hvordan ville det stått til med den europeiske folkehelsen dersom det var lov å selge snus i andre europeiske land enn Norge og Sverige, tror du? 

– Om snus hadde vært tilgjengelig som alternativ til sigaretter i resten av Europa, og folk hadde brukt snus istedenfor sigaretter, så ville snusen ha reddet tusenvis av liv hvert år, sier han. 

Et lengre intervju med Tryggve Ljung kommer snart på Snusinfo, så følg oss på Facebook og Instagram for å holde deg oppdatert.  

Del