Kjøpssvikt på grensa

Reiserestriksjoner, karantene og stengte grenser har satt en stopper for nordmenns reisevaner det siste året. I vår begynte endelig landet å åpne så vidt opp, og i sommer var gleden stor for shopping-glade nordmenn da grensene igjen åpnet for harryhandel. Likevel viser tallene at de store innkjøpene, av blant annet snus, har latt vente på seg.

Av: Silje Bekkelund

Til tross for det som for mange var en etterlengtet åpning av grensene i sommer, vokste snussalget i Norge hele ni prosent i juli, ifølge NRK.

Økt snussalg i Norge
Mange lar seg friste av svenske priser på godteri, kjøtt og snus. Sistnevnte har en spesielt stor prisforskjell i Norge og Sverige, med nærmest halv pris i Sverige. Da nordmenn endelig kunne slå seg løs på handelen igjen, skulle en tro at vi handlet snus som aldri før.

Overraskende nok økte likevel snussalget i Norge.

Vanligvis utgjør snus kjøpt i Sverige omtrent 22-23 prosent av snusforbruket i Norge, ifølge NRK. I juli utgjorde dette kun 10-11 prosent av det totale forbruket.

168 millioner på snus i 2019
I SSBs rapport «Nordmenns grensehandel, fysisk grensehandel» fra 2020, kommer det frem at nordmenn handlet snus for 168 millioner kroner i 2019. Dette tilsvarer en andel på ni prosent av hele grensehandelen. Grensehandelen i år lå på halvparten av nivået det var på før pandemien.

Karantenekrav

Mandag 9. august ble det igjen innført karantenekrav for reisende fra flere svenske regioner. I løpet av en drøy måned viser tall fra en av de store snusleverandørene at grensehandelen da hadde begynt å nærme seg gamle høyder.

De fleste holder seg hjemme
Også Vinmonopolet har sett en økning i juli sammenlignet med juli i fjor. Halvor Bing Lorentzen, kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, tror det kan ha en sammenheng med at de fleste holder seg hjemme.

– Fortsatt kan det virke som at de fleste nordmenn har holdt seg hjemme også i år, selv om noen har reist over til Sverige for å handle, sier Lorentzen til NRK.

Del