Kan du miste tennene av snus?

De siste dagene og ukene er det mange medier som har skrevet om snus og tenner. Er det sånn at du kan miste tennene av snus? 

Bergensavisen publiserte nylig en sak med dette som tema, hvor de har intervjuet Christopher Scott som har fått sykdommen periodontitt. Han hevder at han har fått sykdommen og mistet tennene som følge av snusbruk.

I saken kommer følgende frem:

– At snusbrukere er spesielt utsatt for å få periodontitt, finnes det svært få eller ingen holdepunkter for, forteller Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet. Lund har forsket på tobakk og tobakksvaner gjennom 35 år.

Men hva er egentlig periodontitt? Ifølge Tannhelse Rogaland, så er periodontitt en betennelse i tennenes støttevev. Betennelsen kan skyldes dårlig munnhygiene og gjør at kjevebenet rundt tennene brytes ned. Om tilstanden ikke behandles, kan det føre til at tenner løsner og må fjernes. 

Tilbake til Lund og saken i Bergensavisen: Lund forteller videre om en svensk studie som ble publisert i juli 2011. Der hadde forskere fulgt en befolkningsgruppe over 20 år. I denne studien fant de ingen holdepunkter for at svensk snus utgjorde en risikofaktor for periodontitt. 

Hele saken kan du lese hos Bergensavisen via denne lenken. 

Faktisk.no har nylig også tatt opp dette temaet, og de har publisert saken Kan du miste tennene av snus?, som du kan lese her. 

Del