Kreftforeningen vil strupe kvoten

Å fylle opp handlekurvne med snus på svenskegrensen eller på tax free kan bli historie hvis Kreftforeningen får det som de vil.

Av Silje Bekkelund

Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen vil ha lavere snuskvoter på utenlandsturer. Forslaget hennes er én snusboks per tur, kommer det frem i et debattinnlegg i Nettavisen.

Penger spart i Sverige

Ifølge Nettavisen, kom hele 20 prosent av nordmenns tobakk fra Sverige før pandemien. Andelen fra taxfree var omtrent lik, noe som betyr at 40 prosent av nordmenns tobakkpenger ble brukt utenfor Norge.

Det er en kjent sak at snus er billigere over grensa. Faktisk kan de som snuser én boks om dagen spare 8000 kroner i året på å kjøpe snus i Sverige. Skulle forslaget til Stenstadvold Ross bli en realitet, mener hun at det vil kreve mange turer til Sverige for å spare de 8000 kronene, og dermed gjøre det hele litt vanskeligere.

Lavere avgifter i Norge

På den andre siden av debatten er dagligvarebransjen, som vil senke avgiftene på blant annet snus. Dette for å minimere nordmenns trang til svenskehandel og heller handle mer i Norge.

I forbindelse med avgiftskuttene i januar, uttalte administrerende direktør Trond Bentestuen i Rema Norge, at dette var en kraftfull og viktig pakke med tanke på sysselsetting i Norge og redusert grensehandel.
–Også er det veldig hyggelig at det kommer til å direkte føre til lavere priser ute hos forbrukerne, sa han videre til Nettavisen.

Del