Julekalenderen

Det er ikke alle snus man liker, men det samme kan man si om 24 forskjellige typer etterbarberingsvann, marmelader og bilbyggesett, skriver forfatter Lasse Lukacs, som frir til snusprodusentene.

Av Lasse Lukacs

Det dukker opp reklamer som aldri før om adventskalendere for menn og for kvinner. Mest fordi det ikke er mange år siden det kun fantes adventskalendere for barn og unge hvor sjokolade og godterier var bak hver luke.

Nå er det 24 luker med barberingssaker, kaffe, verktøy, marmelade, bilbyggesett, strømper, baconsvor, grøt og sjokolade jeg ville fått anafylaksi fra. Det er ikke mye kribling i fingrene for å titte bak morgensdagens luke med slike kalendere. Ok, kanskje baconsvorkalenderen, men det er alt.

Forrige fikk jeg en pakke i posten fra Lokalbrygg. Det var årets øljulekalender. I tillegg hadde jeg anskaffet meg Det Norske Brenneri sin akevittkalender med 24 småflasker av høykvalitets karvejus. Allerede tirsdag var det bare å overse normen med at adventskalendere ikke skal ha lukeinnhold konsumert når klokken slår halv november.

Men i min kosestund med øl og akevitt, slo det meg; jeg trenger en snus! Med snusen trygt under leppa kom eureka-øyeblikket:

SNUSKALENDER! JEG VIL HA EN SNUSKALENDER!

Marshmellows?

Det er ikke ofte man får tid, ei heller har den økonomiske muligheten til å kjøpe 24 bokser med snus man ikke vanligvis snuser, så hvor fantastisk hadde det ikke vært om man kunne få smake en ny snustype hver dag? Jada, det er ikke alle snus man liker, men det samme kan man si om 24 forskjellige typer etterbarberingsvann, marmelader, bilbyggesett… ok, du trenger troligvis samtlige deler i et byggesett.. men hva skal du med 24 par strømper, 24 poser hurtiggrøt og en ny skrutrekker for hver ukedag i november og første uka i desember?

Men snusen er til for nytelse der og da. Når den og de 23 andre lukene er åpnet og har ligget under leppa, er det ikke igjen en kvart tube med fuktighetskrem for hver tå som faller ut av badeskapet hver gang du åpner døra. Alle snusene er borte!

Og ikke bare utvider du horisonten med å smake mange nye og spennende snustyper, du kan faktisk finne både en og to nye favoritter!

Og hvis det viser seg å være grovmalt rakker med dobbel tobakksmak eller en med whiskeysmak eller lavendel eller yuzu, tamarind og marshmellowsmak, så kan du ha den i lomma og ta den fem uten å være det minste flau over at du har gått fra General Løs til Tutti frutti juicy cirtusy.

Boksen er jo akkurat den samme! I verste tilfelle kan du bytte topplokket, om skammen fortsatt pirker på deg.

Jeg er ikke alene

Så for en som er totalt uinteressert i all verdens adventskalendere med te, underbukser, kaktuser, gull, røkelse og myrra, så har man alle tiders mulighet til å dekke en mørk vinteraften sine tre behov. Jeg har allerede øl. Jeg har allerede en snaps. Alt jeg trenger er en snuskalender! Hører dere snusprodusenter? Jeg vil ha en snuskalender! Og jeg er sikker på at jeg ikke er alene om det!

Del