Joakim byttet ut røyken med snus

I rapporten Tobakk i Norge heter det at økningen i bruk av snus bidrar til å redusere andelen røykere. Noe Joakim Knudsen fra Skien er et levende eksempel på.

Av: Petter Gjelsnes

36 år gamle Joakim Knudsen begynte å røyke allerede da han gikk på ungdomsskolen. Som så mange andre på den tiden ville han være en av de kule. En ganske så vanlig årsak til at mange begynte å røyke på den tiden ifølge han selv.

– I 2004 begynte jeg å snuse. Jeg både røyket og snuste i ett års tid før jeg helt og holdent gikk over til sistenevnte. En av årsakene til at valget falt på snus er de nye reglene som ble innført med røykerom på jobb, og tiden som gikk med på å røyke i arbeidstiden. Jeg angrer ikke et sekund, sier han.

Ingen planer om å slutte

På spørsmål om hva han tenker om snus vs. røyk, svarer Joakim at en stor fordel er at snus kun går utover han selv.

– Røyking er skadelig for de rundt meg. I min jobb som omsorgsarbeider på sykehjem må vi til og med skifte klær dersom man vil ut å røyke. Snus er helt sikkert ikke sunt, men jeg har faktisk ingen planer om å slutte. Alle har sine laster, og snusen er min. Jeg hverken drikker eller røyker, sier han.

Ingen utfordring å stumpe røyken

For Joakim var det ingen utfordring å stumpe røyken. Han sier han tror snusen gjorde det enkelt da munnen var opptatt med noe, og kroppen fikk den nikotinen den ville ha.

– Foruten innholdet i snusen tror jeg det hjalp å ha noen i munnen. Den litt sviende følelsen i overleppa, sier han.

I bedre form

Joakim sier han er i bedre form etter at han stumpet røyken. Han er mindre syk, kondisen er bedre og han puster lettere.

– Jeg påstår på ingen måte at snus er bra. Sannsynligvis er det uheldig for helsen på lang sikt. Samtidig er jeg overbevist om at røyk er langt verre. Jeg har på jobben møtt mange med kols som følge av røyk. Men aldri noen som har helseproblemer på grunn av snusing. Jeg tror debatten om hvorvidt snus er farlig eller ikke handler mer om politikk en forskning, avslutter han.

Del