Identiske produkter – ulike reguleringer

Ett av disse helhvite produktene foreslås å bli gratis, mens ett er forbudt ved lov i Norge og de to siste er – mot produsentens vilje – tilsatt tobakk.

Av Erlend Wessel Carlsen

– Vi har en åpning i dagens regelverk for å tillate nye nikotinprodukter hvis man kan dokumentere at de er mindre skadelige. Da er det helt feil at Helsedirektoratet i realiteten trenerer dette, sier Åshild Bruun-Gundersen, som er helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet (FrP) til VG.

Bruun-Gundersen går så langt som å kalle det at Helsedirektoratet nekter selskaper å selge tobakksfri snus i Norge, når Stortinget har bestemt at man ønsker et tobakksfritt samfunn, for «en parodi».

– Jeg mener det er for mange moralister i Helsedirektoratet. De ønsker ikke å behandle disse søknadene, sier Åshild Bruun-Gundersen til VG.

Ingen forskjell

Tar man en rask titt på tabellen under vil man se at produktene som ikke er lovlig å selge i Norge er helt like som et produkt som selges i Norge, nemlig Zonnic. Forskjellen er at Zonnic er et legemiddel, nærmere bestemt et nikotinpreparat (i likhet med Nicorette), selv om det inneholder akkurat det samme som de andre produktene i tabellen.

Produktnavn Zyn General G4 General Omni Zonnic
Inneholder tobakk? Nei Ja Ja Nei
Lovlig i Norge Nei Ja Ja Ja
Inneholder Nikotin? ja ja ja ja
Smak Mint Mint Mint Mint

 

Situasjonen bli ekstra merkelig når Kreftforeningen gjennom generalsekretær Anne Lise Ryel sier at en av foreningens viktigste politiske saker i 2018 er at nikotinpreparater må bli gratis, mens helt identiske produkter kategoriseres som ulovlige.

Flere forsøk

Tre aktører har allerede forsøkt seg på å tilby tobakksfri snus med nikotin på det norske markedet. Først ut var Fresh Free, deretter prøvde Imperial Tobacco seg med Skruf Super White, før British American Tobacco lanserte hele sin Epok-portefølje som tobakksfri. Alle har etter beskjed fra Helsedirektoratet måtte trekke produktene sine fra markedet.

Også Swedish Match snuser på snus uten tobakk, og har søkt helsemyndighetene om å få lansere produktet ZYN, som allerede selges i Sverige og USA, men har fått avslag på denne søknaden.

Små mengder

Den helhvite snusen som er på markedet i dag (Epok, G.4 og Skruf Super White) inneholder alle kun en ørliten andel tobakk, men er ellers svært lik produktene man har søkt om.

Regelverket i Norge i dag tvinger produsentene å tilsette tobakk for å få lov til å selge produktet. En selvmotsigelse når man skjeler til myndighetenes egne mål om et tobakksfritt samfunn.

Del