I 2020 skal det bli andre boller

Året er på hell og snart er vi inne i et nytt år og tiår med helt nye muligheter. Mange av oss har allerede begynt å planlegge nyttårsforsettene – være seg om det er å stumpe røyken, kaste snusen eller besøke mamma litt oftere. Men hvor enkelt er det egentlig?

Av Petter Gjelsnes

De fleste nyttårsforsetter handler om å endre adferd. Noe som for mange er svært krevende å få til. I prosjektet Nyttårforsettet inviterte og utfordret vi folk i vårt langstrakte land til å stumpe røyken eller kaste snusen for godt. Vi spurte de hva slags råd de vil gi de som vil følge i deres fotspor mot et tobakksfritt liv i 2020.

Det som fungerer for den ene fungerer ikke nødvendigvis for den andre

Anne Helene Søreng, en av prosjektets deltagere, sier det ikke finnes en fasit på hva som skal til for å slutte med snusen eller røyken for godt. Det som fungerer for den ene fungerer ikke nødvendigvis for den andre.

– Det som fungerte for meg var å ta det i eget tempo. Jeg passet på å fortelle venner og familie om slutteprosjektet for å legge press på meg selv. Det er jo ikke stas å vise hele omverdenen at du sprekker, sier hun.

Bråstopp – eneste utvei

Anne Helene Søreng sin samboer Alejandro Ayala Wold, som også var med på prosjektet, sier at det som fungerte best for han var å bråslutte.

– For meg er det eneste som fungerer å bare slutte. Nedtrapping fungerer dårlig, da det er lett å unne seg den ene ekstra snusen som du egentlig hadde bestemt deg for å ikke ta, sier han.

Deltager Karianne Almåsbakk sier det følelsesmessig har vært vanskelig å kaste snusen for godt.

– Prosjektet Nyttåforsettet har gitt meg motivasjonen jeg trengte for å slutte. Jeg er enig med Alejandro at det beste er bare å bestemme seg for å slutte. For meg har det vært viktig å ikke ha snus tilgjengelig. Nedtrapping fungerer ikke, sier hun.

Tips til deg som skal slutte

Det er som kjent mange metoder og måter å slutte med snus eller røyk på. Dersom du har bestemt deg for å et tobakksfritt liv i 2020, kan det være lurt å ta hensyn til følgende:

1. Sett deg konkrete og definerte mål.
2. Forstå det viktige med endringen. Hva vil det betyr for andre og hva vil det bety for deg.
3. Fortell dine venner om ditt mål.
4. Vær realistisk, slik at du havner i mestringsmodus.
Del