Hva gjør snus med kroppen?

Av Birk Ottestad

Hvordan påvirkes kroppen når man tar seg en snus, og med hvilke bivirkninger?

Snus fører til økt konsentrasjonsevne, blodtrykket og pulsen kan øke med bruk av snus, forskning viser at hjertet banker 5-10 flere hjerteslag i minuttet. Blodtrykket øker fordi blodårene trekker seg sammen, men på samme måte så går hjertefrekvensen og blodårene tilbake til normalen når man ikke snuser.

Når man legger en snus under leppen, kjenner man er en litt sviende følelse. For noen er det avslappende og behagelig og for andre kan det være litt ubehagelig. Det som forårsaker disse følelsene er nikotinet. Når nikotinet kommer inn i blodet skiller hjernen ut dopamin.

Snus og nikotin

Nikotinet i snus tilhører en gruppe stoffer som heter alkaloider, sammen med stoffer som koffein og adrenalin. Dopamin er et naturlig stoff i hjernen. Når stoffet utløses kan det gi det en god følelse i kroppen og påvirke belønningssystemet vi har.

Hva snus gjør med kroppen varierer, men mange som får i seg det lave nikotininnholdet som er i snus, merker ingen effekt på hjerterytmen eller kroppen generelt.

Dette er grunnen til at mange ikke bruker snus under eller etter treningsøkten. Flere mener også at snus under og etter trening kan øke restitusjonstiden, og at det da vil ta lengre tid før du er klar for en ny treningsøkt.

– Hvis man ikke er altfor avhengig, vil nikotinen kunne virke sentralstimulerende. Teoretisk skulle dette kunne øke yteevnen på visse treningsformer, uttaler lege Dagfinn Haarr til krsby.no

Men så er det jo slik at nikotinen vil få blodårene til å trekke seg sammen og dermed redusere kroppens mulighet til å yte hundre prosent, legger Dr. Haarr til.

 

Del