fbpx
fredag, desember 6

Nettsiden eies og driftes av Swedish Match Norge Forhandlere

Hva er nikotin? Og hva gjør det med kroppen?

Nikotin er avhengighetsskapende, men nikotin i seg selv utgjør ikke risiko for alvorlige sykdommer.

Av Birk Ottestad

Slutte å snuse eller røyke kan være vanskelig for mange, og noen får nikotinabstinenser. Nikotin er et stoff som vi finner naturlig i tobakksplanten, og det brukes tradisjonelt som et nytelsesmiddel. Nikotin dannes i røttene og konsentreres i bladene, og plantene produserer nikotin for å beskytte seg selv mot planteetende insekter.

Nikotin tilhører en gruppe stoffer som heter alkaloider, sammen med stoffer som koffein og adrenalin. Når man snuser blir nikotinet tatt opp i munnslimhinnen og når hjernens belønningssystem, der det utløser dopamin. Mange får en rolig og en oppkvikkende effekt samt et velbehag, og for noen øker det konsentrasjonsevnen.

Matvarer som inneholder nikotin:

Aubergine
Grønne tomater
Blomkål
Poteter

Hvordan kroppen påvirkes av nikotin   

Som andre alkaloider påvirker nikotin det sympatiske nervesystemet. Det er en del av vårt nervesystem som kontrollerer pust, blodsirkulasjon og hjerterytme. Nikotin kan føre til økt hjerterytme og lett økning av blodtrykket.

Hva nikotin gjør med kroppen varierer veldig fra individ til individ, men mange som får i seg det lave nikotininnholdet som er i snus, merker ingen effekt på hjerterytmen eller kroppen generelt. Nikotin er avhengighetsskapende, men nikotin i seg selv utgjør ifølge senere tids forskning ikke risiko for alvorlige sykdommer, for eksempel kreft. Les mer om snus og kreft her.

Bivirkninger av nikotin

Mye nikotin kan gi bivirkninger på samme måte som koffeinprodukter. Mange sliter med å sove, mens andre kan bli irriterte når man slutter. Dette kan også bli kalt nikotinabstinenser. Det varierer hvor lenge bivirkningene varer, men nikotinet er vanligvis ute av kroppen noen etter noen dager.

Les artikkelen angående snus- og sigarett slutt her.

Personer som har eller har hatt hjerteproblemer, slag eller hjerneblødning bør gå bort fra produkter som inneholder nikotin. Nikotin påvirker blodsirkulasjonen via økning av puls og drar sammen blodkar.

Barn under 18 år skal heller ikke bruke nikotinprodukter, ettersom hjernen er i utviklingsfasen og er ekstra følsom. Gravide må også kutte nikotin, det kan du lese mer om i en egen artikkel her.

 

Ikke mettet på info? Snusinfo har plukket ut et knippe eksterne kilder med ytterligere informasjon:

American Council on Science and Health:

https://www.scribd.com/document/195347257/Nicotine-and-Health

Du kan lese hva Helsenorge skriver om nikotin her: https://helsenorge.no/rus-og-avhengighet/snus-og-roykeslutt/nikotin-og-avhengighet

Les mer om Nikotin: https://no.wikipedia.org/wiki/Nikotin

Sympatiske nervesystem: https://sml.snl.no/sympatiske_nervesystem

Nikotin og helse: https://www.scribd.com/document/195347257/Nicotine-and-Health

Sjekk dødelighetsavsnittet her: http://norsk-dampselskap.no/wiki/index.php/Nikotin

Bernd Mayers rapport: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00204-013-1127-0

Del