Gravide frarådes all bruk av nikotin

Bruk av snus under graviditet øker risikoen for plutselig spedbarnsdød, viser ny svensk undersøkelse. Gravide anbefales å unngå all form for nikotin, råder svensk forsker.

Studien er utført av Institutionen för Medicinsk epidemiologi och biostatistik ved Karolinska institutet og omfatter to millioner barn født i Sverige i perioden 1999-2019. Ifølge resultatene var risikoen for spedbarnsdødelighet tre ganger høyere for de som brukte snus, som de som ikke brukte snus.

– Men på individnivå er risikoen fortsatt veldig lav, ettersom plutselig spedbarnsdødelighet er såpass uvanlig, sier barnelege og forsker Anna Gunnerbeck, som er en av forskerne bak studien til det svenske nyhetsbyrået TT.

I artikkelen kan man også lese at denne type studie ikke kan fastslå en konkret sammenheng, og at man heller ikke vet hvor mye snus kvinnene brukte.

Nikotin, ikke tobakk

Overgangen til nikotinprodukter som e-sigaretter og nikotinposer (helhvit snus) i Sverige og resten av verden problematiserer tematikken ytterligere. For der både e-sigaretter og nikotinposer kun inneholder nikotin, og ikke tobakk, fremheves produktene som mindre skadelige mot befolkningen. Men når det kommer til fosteret i mors mage, er det nikotinet som er farlig. Dette er det mange som ikke er klar over.

– De seneste årene har snusbruken økt kraftig blant unge kvinner i fertil alder i Sverige (og Norge, red anm.). Det er derfor viktig at kvinner informeres om potensiell risiko for foster og spedbarn. Vår studie taler for at nikotin er en risikofaktor for plutselig spedbarnsdød, og konklusjonen er derfor at alle typer nikotinprodukter bør unngås under graviditeten, sier Gunnerbeck til forskning.se.

Med plutselig spedbarnsdød menes at barnet dør, oftest i søvne, uten at det finnes en åpenbar årsak. De viktigste rådene for å minimere risikoen er å la barne sove på rygg, avstå fra røyking og se til at barnets ansikt er fritt.

Les mer om saken her.

 

Del