Generalsekretær i DNT: – Ikke kast snusposen på bakken. Det er ikke vanskeligere enn det!

Skal du på påskeferie på fjellet? Eller til varmere strøk og sole deg på stranda? Uansett hvor du skal kommer Dag Terje Solvang i Den Norske Turistforeningen med en soleklar oppfordring – snusen skal i søpla, ikke i naturen. 

Snusbokser og brukte snusbokser er blant forsøplingsverstingene. Årlig selges det snusbokser tilsvarende 1 600 tonn i Norge. Hvis bare én prosent havner i naturen, betyr det 16 tonn. Det er derfor viktig at både boks og selve posen ikke havner i naturen. 

Dessverre er snuskasting i naturen fremdeles en uvane mange har. Det irriterer generalsekretær i DNT, Dag Terje Solvang: 

– Brukte snusposer er søppel, og jeg blir utrolig irritert når jeg ser folk kaste snusen fra seg. Kast aldri fra deg snusen i naturen, men kast den i søppelkassa når du kommer hjem, sier Solvang.  

Det er ikke mange andre produkter som kommer med en integrert søppelkasse. Det er dermed et godt og enkelt turtips å sørge for at lokket er tomt før du legger ut på tur.  

Snus er et synlig problem i fjellheimen
Likevel er brukte snusposer en gjenganger langs turstiene. 

Solvang sier brukte snusposer har blitt et synlig problem på flere av de kjente turdestinasjonene i Norge.  

 – Det blir mer synlig i de områdene hvor det ferdes mye folk. Men det er ikke noe forskjell på Beseggen og nærskogen. Ikke kast snusposen på bakken. Det er ikke vanskeligere enn det, sier Solvang.  

Sånn kildesorterer du snus
All snus som produseres i Sverige er godkjent av det svenske Livsmedelsvärket, som tilsvarer det norske mattilsynet. Men selv om snus reguleres som en matvare, skal den ikke kildesorteres som en.  

Brukt snus skal kastes i restavfallet og brukte snusbokser skal kildesorteres som plast – uten brukt snus i topplokket.  

I fjor sommer lagde vi snusvettreglene. De gjelder også i år: 

  1. Brukt snus skal ikke kastes i naturen 
  2. Snus har ingenting i do å gjøre 
  3. Brukt snus sortes som restavfall, boksene som plastavfall 
  4. Bruk lokket når du er ute på tur 
  5. Spre snusvaner som tar var på naturen og havet 

Gledelig påske, og husk å bruke den integrerte søppeldunken – eller finn en fastmontert variant. Verre er det faktisk ikke! 

Del