Frykter konsekvensene av smaksforbud

Enkelte politiske partier ønsker forbud mot smak på snus. Nå frykter servicehandelen konsekvensene.

 Omsetningen av snus er avgjørende for bunnlinjen til flere bensinstasjoner. Det viser en analyse gjort av Virke Servicehandel. Faktisk bidrar et gjennomsnittlig snusskap med 200 000 til 300 000 kroner i fortjeneste for kiosker og bensinstasjoner. Analysen til Virke viser at dersom snussalget reduseres med 50 prosent, så vil mer enn hver femte bensinstasjon gå fra positivt til negativt resultat.

Til bransjebladet Dagligvarehandelen sier Iman Winkelman i Virke Servicehandel, at snus er en viktig varegruppe.

– Det har vi ikke minst sett nå under pandemien, der økt salg av tobakk har bidratt til å redde en god del servicehandelsbedrifter.

Stort sett all snus som selges i Norge er smaksatt. Dersom forbudet gjennomføres i Norge, men ikke i Sverige, sier det seg selv at det vil ha stor innvirkning på snussalget og grensehandelen. I ytterste konsekvens kan det bety flere automatpumper og at trygge norske arbeidsplasser plutselig henger i en tynn tråd.

Are Knudsen, sjefsredaktør i Dagligvarehandelen, skriver på lederplass at forslaget selv i en normalsituasjon ville vært idiotisk, men at det under en pågående pandemi er galskap.

Del