Flere av verdens beste fotballspillere snuser. Påvirker dette prestasjonen under kamp?

De siste årene er det mye som tyder på at en snusbølge har truffet internasjonal, og særlig britisk, toppfotball. Flere store stjerner, som Jamie Vardy, Kylian Mbappé og Dele Alli, er ved flere anledninger fotografert med både snuslepper og snusbokser. Dette har vekket sterke reaksjoner hos trenere, fotballeksperter og britisk presse. Men hva sier egentlig snusforskningen om snusbruk og toppidrett? 

Forrige uke skrev Nettavisen en sak om snusens inntog i flere Premier League-klubber. Saken trekker blant annet frem et sitat fra Leicester-spiller Jamie Vardys selvbiografi: «En av gutta introduserte meg til snus da jeg signerte for Leicester, og jeg fant ut at det hjelper meg å slappe av. Det er mange flere fotballspillere som bruker snus enn folk tror. Noen spillere har til og med snus i leppa under kamper».  

I likhet med Vardy, som i mange år har vært åpen om at han snuser, er Tammy Abraham, Victor Lindelöf og Ashley Cole blant stjernespillerne som er avbildet med snus, skriver Nettavisen. Flere av spillerne virker ikke å være bekymret for å vise frem snusbruken, og har gjentatte ganger publisert bilder av seg selv med snus på sine egne sosiale medier-profiler. Det er med andre ord grunn til å tro at snusing er mer utbredt i toppfotballen enn først antatt. 

Hevder snusbruken har eksplodert i England
Hvor lenge det har vært populært med snusing på fotballens øverste nivå i England er vanskelig å si. I 2018 skrev Daily Mail en lengre sak om snus i fotballen, der de blant annet beskriver snus som «the Swedish-made drug». Avisen hevder at det er skandinaviske spillere som har overført snusbruken til de britiske, og at det nå «har tatt helt av». Også iNews, The Sun og BBC har skrevet kritiske saker om helserisiko knyttet til fotballspillerens snusbruk.  

Mens snus og er tillatt i Norge og Sverige, har det ikke vært salg i England og en rekke europeiske land siden 1992. Selv om det er ulovlig å selge snus, er det lovlig å oppbevare det og å snuse. Likevel påstår flere kjente profiler at snus har blitt en norm innen fotballen.  

Tidligere Sunderland-trener Lee Johnson er en av dem som har ropt varsko om utviklingen, og har uttalt til The Independent at snus «er så avhengighetsskapende at det kan ta over spillerens tanker, og det blir farlig». Til RTE har Johnson sagt at «you snus, you lose». 

Hva sier forskningen om kombinasjonen av snus og toppidrett? Har Johnson rett? 

Til Nettavisen sier mangeårig snusforsker ved Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund, at av totalt 15 kliniske undersøkelser om hvordan snus påvirker utholdenheten til toppidrettsutøvere, er det ingen som har kunne slå fast at snus har en negativ innvirkning.  

 Videre forteller Lund i saken at snus «rent teoretisk skal være ødeleggende for utholdenheten, ved at nikotinen i snusen innsnevrer blodårene, noe som fører til mindre oksygenopptak, men i de kliniske undersøkelsene har man ikke funnet noe som tilsier at det påvirker prestasjonen». 

Også Björn Ekblom, som har gjennomført to ulike studier om snus og idrett, bekrefter Lunds utsagn til avisen. Ekblom legger til at snus hverken har vist seg å ha påvirkning på kondisjon, muskelstyrke eller utholdenhet.  

 Både Lund og Ekblom understreker til Nettavisen, at snusing har bivirkninger, ved at snus påvirker restitusjonstiden. Restitusjonstiden blir økt ved at blodårene krymper, og det blir dermed mindre tilførsel av oksygen ut til musklene. 

Til tross for at «snus-alarmen» har gått i engelsk fotball om farene ved bruk, viser forskningen altså at det er usikkert om snusing i det hele tatt påvirker formen. Så langt viser undersøkelser at snusing hverken bedrer eller svekker prestasjonene i toppidretten nevneverdig. 

Del