Er nikotin farlig?

Det hersker ingen tvil om at nikotin kan gi bivirkninger. Noen kan få søvnproblemer og noen kan bli irriterte når man slutter med nikotinholdige produkter. Men hvor farlig er egentlig nikotin isolert sett?

Av Snusinfo.no

Nikotin er et stoff som finnes naturlig i tobakksplanten, og som ofte først og fremst brukes som et nytelsesmiddel. Nikotinen er noe som plantene produserer for å beskytte seg mot planteetende insekter.

Påvirker kroppen

Som andre alkaloider påvirker nikotin nervesystemet som kontrollerer pust, blodsirkulasjon og hjerterytme. Med andre ord kan nikotin føre til økt hjerterytme og økt blodtrykk. Hvordan Nikotin påvirker kroppen varierer fra person til person.

Ikke farlig i seg selv

Men en ting som er helt sikkert er at Nikotin er avhengighetsskapende. Men selve nikotinen i seg selv utgjør ifølge senere tids forskning ingen risiko for alvorlige sykdommer som for eksempel kreft.

Hvem bør unngå nikotin?

Isolert sett er nikotin et relativt ufarlig stoff. Men noen grupper bør holde seg unna. Personer som har eller har hatt hjerteproblemer, slag eller hjerneblødning bør holde seg unna produkter med nikotin ettersom stoffet påvirker blodsirkulasjonen og fordi blodkarene trekker seg sammen.

Barn og ungdom under 18 år bør også holde seg unna nikotin ettersom hjernen er i utviklingsfasen og derfor er ekstra følsom. Gravide bør absolutt holde seg unna Nikotin, noe du kan lese mer i egen artikkel her.

Del