Én av tre stumper røyken med snus

 

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at én av tre som slutter å røyke bruker snus som hjelpemiddel – en økning på 13 prosent de siste ti årene. Med andre ord velger stadig flere å erstatte sigarettene med snus.

Av Snusinfo.no

Silje Grønli er én mange som har stumpet røyken for godt ved å gå over til snus. På begynnelsen av 2000-tallet jobbet Grønli i musikkbransjen. Hvilket innebar hyppige turer på konserter og utesteder der røyken den gang var en naturlig ingrediens.

– Det gikk minimum med 20 røyk om dagen. Ikke akkurat medisin for helse og lommebok. For meg ble snusen redningen. Ulempen er at jeg har dratt på meg en ny uvane. Planen var å snuse en periode, men slik ble det altså ikke, sier hun humrende.

Fortsatt vanligst å røyke

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at rundt 680.000 i vårt langstrakte land røyker, mens 520.000 snuser. Mens andelen røykere har holdt seg relativt stabil de siste årene, er det stadig flere som snuser. Derimot er det færre som røyker av og til – både blant kvinner og menn. Men sett over en lengre tidsperiode er det stadig flere som velger å stumpe røyken for godt. I 2001 røykte én av tre daglig, mens tilsvarende tall for i dag er én av ti.

Begynte da han var 14

Øyvind Kihle Mobekk tok sine første «magadrag” da han bare var 14 år gammel. 14 år senere fikk han nok. Også for han ble snusen veien ut av røyken. Nå hverken snuser eller røyker han.

– Det begynte så enkelt at jeg én dag kom ut fra butikken med en boks posesnus istedenfor en tjuepakning. Siden har jeg ikke tatt et drag. Jeg snuste i cirka ett år, og nå er jeg helt nikotinfri, sier han.

Økonomi like viktig som helse

Mobekk sier at snusen var helt avgjørende for at han kuttet røyken. Men det var egentlig ingen plan for å slutte annet enn at han var lei.

– For meg handlet det vel så mye om økonomi som helse. Jeg røykte 20 om dagen, mens jeg hadde en snusboks en uke. Det sier seg selv at mye penger ble spart. Men det beste er selvsagt å hverken snuse eller røyke, sier han.

Ikke til sjenanse for andre

Silje Grønli er enig med Mobekk i at det er mye penger å spare, men for henne er det viktig at snus er noe man kan bruke overalt uten sjenanse for andre.

– Jeg er i tillegg blitt mer effektiv av å snuse da røykepauser er en saga blott. I tillegg er dette med økonomi viktig. Da jeg røykte gikk det med minst en tjuepakning om dagen, mens jeg har en snusboks i to dager. Sånn sett er kostnadene halvert og vel så det. I tillegg er det vel aldri bevist at snus har negative helseeffekter, men der strides vel de lærde, sier hun.

Del