Én av fire kutter ikke snusen når de er gravide

Dersom du er gravid og tenker at det ikke er så farlig å ta en snus, bør du tenke om igjen. Nikotin fra snus er akkurat like farlig som nikotin fra sigaretter. Du bør og skal avstå helt fra nikotinprodukter hvis du har en arving i magen.

Av Birk Ottestad

Heldigvis er det slik at de aller fleste kutter snusen under graviditeten. Men likevel viser tall fra viser tall fra Sørlandet sykehus at én av fire velger faktisk velger å fortsette med snus.

– Mange slutter med snus under graviteten, men det er en liten «kjerne» som ikke klarer å slutte, sier Live Grøtvedt som er forsker i Folkehelseinstituttet.

Stadig flere kvinner snuser

En forskergruppe ved Sørlandet sykehus har sett på unge kvinners tobakksvaner. I perioden 2012 til 2017 økte andelen unge kvinner som snuser fra 3,7 til 8,8 prosent. I samme periode var også andelen snusbrukere under svangerskapet uendret fra på rundt to prosent, hvilket tilsvarer 1000 svangerskap.

Påvirker fosterets hjertefrekvens

En undersøkelse gjennomført i 2017 på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, viser at snusing under graviditet kan påvirke fosterets hjertefrekvens. I undersøkelsen ble 55 kvinner fulgt under graviditeten. EKG-undersøkelser viste større variasjoner i hjertefrekvensene der barnets mor snuser.

– Ettersom nikotin fra både sigaretter og snus er like skadelig for fosteret, taler det for at det er nikotinet som er årsaken til skader vi ser hos barn av snusere og røykere. Du bør derfor avstå helt fra nikotinprodukter under graviditeten, sier Anna Gunnerbeck som er PhD ved Karolinska Institutet i Stockholm.

Del