Dette lurer alle som googler «snus» på

Hva inneholder snus? Er det farlig å snuse? Hva snuser egentlig jenter? Kanskje er du én av mange som har googlet nettopp dette. Nå har vi samlet svarene på alt du lurer på, på ett og samme sted! 

 Snusinfo.no er en nettside som er opprettet for å kunne gi faktabasert informasjon om snus til 500.000 snusende nordmenn, og alle andre som er nysgjerrige på å vite mer snus. Derfor får du her svaret på det de fleste lurer på når det kommer til snus. I hvert fall ifølge Google søkemotor! 

 

Snus er primært laget av tobakk, salt og vann, samt ulike smakstilsetninger. Snusproduksjon i Sverige har siden 1971 vært regulert av det svenske næringsmiddelregelverket, og i dag er det strenge begrensninger på hvor høye verdier av fremmedstoffer i det endelige produktet som er tillatt. 

Snus er regulert på samme måte som svensk mat, som faller under samme reglement. Bare ingredienser som kan brukes i mat brukes i snus, og produksjonen foregår i lokaler som er kvalifisert for matproduksjon.  

Her kan du lese mer om hva vår snus inneholder. 

 

 

Mange lurer på hva som er farlig med snus, og hva som er mest farlig av snus og andre tobakksprodukter. For det første – det er en myte at snus og sigaretter er like farlig. Både snus og sigaretter er produkter som inneholder tobakk, men det betyr ikke at det er like farlig.   

Det er de farlige emnene som frigjøres ved brenning som fører til de alvorlige sykdommene som gjør at over 6.000.000 mennesker dør av sigaretter årlig, hvorav tallet for Norge er over 6.000. Tallet for snus er 0, ifølge rapporten Global burden of deseases. Swedish Match har spurt norske helsemyndigheter hvor mange dødsfall som skyldes snus, svaret vi fikk var «ingen».  

Det er likevel enkelte brukergrupper som ikke bør bruke snus. Les mer her. 

 

Det finnes ingen bevis for at snus øker risikoen for kreft i tannkjøttet eller munnhulen. Men det hersker ingen tvil om at snus påvirker både tannkjøttet og slimhinnen. Det er derfor ekstra viktig med god munnhygiene hvis du snuser. Her har vi skrevet mer om snus og munnhygiene. 

 Forskning konkluderer at snus heller ikke øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen. I en studie med 420.000 svenske menn blir snusen renvasket. Studien som er publisert i International Journal of Cancer, dokumenterer at de som bruker snus ikke har større risiko for å få bukspyttkjertelkreft, sidestilt med de mennesker som ikke bruker snus.  

 

For kun få år siden var det sjeldent å se jenter som brukte snus. Nå er det derimot vanligere å se unge kvinner med snuslepper enn det er å se dem med sigaretten i munnviken her til lands. Tall fra Statistisk Sentralbyrå (2018) viser at 16 prosent av norske jenter mellom 16 og 24 år snuser. 

En rapport fra Snuslagret, Snusrapporten 2021/2022, viser at helhvit snus, såkalte nikotinposer, er mest populært blant unge kvinner. I samme rapport oppgir flere kvinner enn menn at de liker å snuse ulike typer snus i hverdagen og på fest. Her henvises det også til at flest kvinner foretrekker mintsmak på snusen sin.  

 Utover det er det nok vanskelig å gi et konkret svar på akkurat hva jenter liker å snuse. Trolig finnes det like mange typer snus som det finnes forskjellige typer snuspreferanser hos jenter.  

 

 

Snus fører til økt konsentrasjonsevne, blodtrykket og pulsen kan øke og forskning viser at hjertet banker 5-10 flere hjerteslag i minuttet. Blodtrykket øker fordi blodårene trekker seg sammen, men på samme måte så går hjertefrekvensen og blodårene tilbake til normalen når man ikke snuser. 

Når man legger en snus under leppen, kjenner man er en litt sviende følelse. For noen er det avslappende og behagelig og for andre kan det være litt ubehagelig. Det som forårsaker disse følelsene, er nikotinet. Når nikotinet kommer inn i blodet skiller hjernen ut dopamin. Du kan lese mer om hva snus og nikotin gjør med kroppen her. 

 

Bruken av snus har økt betraktelig de siste årene. I 2016 oppga 1 av 5 i aldersgruppen 16 til 24 at de snuser daglig. I en studie om unge og snusbruk i Utposten – Blad for allmenn- og samfunnsmedisin fortalte respondentene at de opplevde fordeler ved å snuse, både sosiale og fysiske. Undersøkelsen trekker også frem nysgjerrighet og gruppetilhørighet som viktige faktorer for ungdommene. Her viser resultatene også at mange starter å snuse fordi de blir tilbudt det av venner eller bekjente de ser opp til. Les mer om den kvalitative undersøkelsen her. 

 

 

Dette lurer mange på – men selv vi, som liker å kalle oss snuseksperter, kan ikke gi et godt svar på dette! Det finnes mange ulike typer snus – mange titalls smaker, forskjellige størrelser, posjonstyper og variasjon i styrke, så det er rett og slett smak og behag 😊  

 

 

Del