Tobakksrøyk er en soleklar versting når det kommer til produkter som fører til kreft. Men listen over produkter – og handlinger – som er nevnt som kreftfremkallende er overraskende lang.
Kreftsykdommer står for snaut 30 prosent av alle dødsfall her til lands, ifølge Folkehelseinstituttets «sykdomsbyrde i Norge, 2017», basert på den globale statistikken Global Burden of Diseases, 2015.
Snus ble i en den største studien gjennom tidene frikjent for å kunne knyttes til kreft, og ble heller ikke nevnt i Global Burden of Diseases-rapporten i 2017. Likevel nevnes snus og kreft i samme åndedrag av helsemyndighetene og en rekke organisasjoner, senest i Folkehelsemyndighetenes 2019-rapport om snus.
Til sammenligning oppgir Kreftforeningen på sine nettsider at «overvekt eller fedme er årsak til minst 12 typer kreft» med «en klar sammenheng».
Snusinfo har trålt forskningsrapporter, avisartikler og ulike organisasjoners nettsider for å få et bilde av hva annet som kan gi kreft. Det er ikke sikkert at alle produkter innenfor samme kategori (p-piller eller salt fisk) gir kreft selv om de står på listen, og det kan også være dårlig begrunnede, tilbakeviste eller omdiskuterte påstander i materiellet (slik som påstandene med snus og kreft). Snusinfo.no tar derfor forbehold om at det kan ha kommet oppdateringer innenfor visse fagfelt, og at visse av nedenstående punkter rett og slett ikke fører til kreft. Men, samtlige av følgende elementer er nevnt som en kilde til kreft.
Listen er sortert alfabetisk.
- Alkohol
- Arsenikk
- Arv
- Asbest
- Bearbeidet kjøtt
- Betakarotentilskudd
- Betelnøtter
- Dieseleksos
- Dykking
- Fedme
- Feiing av piper
- Forurenset luft
- HIV (virus)
- HPV (virus)
- Hårfarge
- Kaffe
- Kreosot (maling)
- Lærstøv
- Maling
- Neglebehandling
- Offshorearbeid
- Overvekt
- Passiv røyking
- PCB Polyklorerte bifenyler
- P-piller
- Radon
- Rødt kjøtt
- Røntgenstråler
- Røykfrie tobakksprodukter
- Salt fisk
- Selvbruningsprodukter
- Sigaretter
- Skiftarbeid
- Sminke
- Sol
- Solarium
- Solkrem
- Sukker
- Tatoveringer
- Trestøv
Frykt ikke
For de som ble lettere deprimert av å kunne huke av x antall objekter på overnevnte liste, iler Snusinfo til med en liste presentert av World Cancer Research Funds (WCRF) med hva som reduserer risiko for ulike krefttyper.
- Fullkorn reduserer risiko for tykktarmskreft
- Matvarer med kostfiber, som grønnsaker, frukt og belgvekster, reduserer risiko for tykktarmkreft
- Grønnsaker reduserer risiko for kreft i svelg og strupe
- Frukt reduserer risiko for kreft i svelg, strupe og i lungene
- Meieriprodukter reduserer risiko for tykktarmskreft
- Kaffe reduserer risiko for kreft i lever og livmorslimhinne
- Fysisk aktivitet reduserer risiko for tykktarmkreft, brystkreft og kreft i livmorslimhinne
Kreftforeningen på sin side hevder at «å unngå overvekt og fedme er noe av det viktigste du kan gjøre for å redusere risikoen for mange helseproblemer og sykdommer, blant annet kreft. Sammenlignet med normalvektige har overvektige og personer med fedme høyere risiko for hjerte- og karsykdom, hjerneslag, høyt blodtrykk, diabetes, en rekke andre kroniske sykdommer og flere kreftformer».
Hvis det ikke var beroligende nok, ferske tall fra Kreftregisteret viser at 3 av 4 nordmenn overlever kreftsykdommen.
Lese mer? Sjekk denne: https://kreftforeningen.no/om-kreft/myter-om-kreft/