Det virket! Det virket!

Skrevet av Erlend Wessel Carlsen, kommunikasjonssjef i Swedish Match Norge. 

Jeg er ikke helt på «heeeeeei bloggen» ennå, og det ville vel kanskje hatt en anelse «late bloomer»-schwung over seg uansett. Men akkurat dette hadde jeg virkelig lyst å dele, og det er nesten som jeg er litt oppspilt. Som nevnt i forrige bloggpost bestemte jeg meg for å kutte ut alt under leppen den 13. september. Da hadde jeg gått fra snus til poser uten nikotin og tobakk (Onico) i juni, deretter trappet ned forbruket av Onico i august og så satt en sluttdato for alle typer poser under leppa 13. september.

Nå skriver jeg 13. november, og jeg klarte det. Det fungerer. Jeg har ikke tatt en eneste tobakk- og nikotinsnus siden juni, og ikke hatt noe under leppen siden september. Og selv om suget fortsatt er der er alt så mye lettere nå.

Ja, jeg er en alt eller ingenting person, så «av og til», «bare litt» og «sånn passe» er ikke mine mellomnavn. For det er lett å bare si nei, avstå og nekte. Både sosialt sett, men også for å bli kvitt all tankeprosessen. «Hvis jeg bare tar én til nå, så skal jeg kanskje også bare…» Glem det. Null er gull, og selv om jeg kjenner suget innimellom, så er jeg veldig trygg og komfortabel i min nye tilværelse. Det gikk veien og det kommer til å forbli slik. Så godt kjenner jeg meg selv.

Jeg er stolt av å ha klart det, selvsagt er jeg det. Det var mye lettere enn jeg trodde. Nå har jeg gjort det litt trinnvis, men alle fasene jeg nevnte over har vært overraskende enkle. Så har jeg både full forståelse for at det ikke er sånn for alle andre (beklager…) og så synes jeg det er litt surt å ikke kunne være en som kan kose seg med én snus eller prøve én ny, uten å frykte at jeg skal være rett tilbake til en boks om dagen.

For det var der jeg lå ja. En boks om dagen med ekstra sterk porsjon. Nå er det bare følelsen som er ekstra sterk…

Men, hvis jeg skulle være så cocky at jeg nå allerede anser meg selv som en slags slutteekspert, så skulle jeg trekke følgende konklusjoner ut av min vei fra en boks om dagen til null konsum på fire måneder.

  • Nedtrappingen gjorde det mindre dramatisk og lettere å klare steg for steg.
  • Jeg gjorde ikke så stort nummer ut av det i starten, men gjorde mer og mer ut av det etter hvert som mestringsfølelsen økte.
  • Når man har litt på feelingen at det kan gå eller at du får det til, si det høyt. Da binder du deg litt mer til masten. Men ikke gjør det for tidlig, da blir det fort litt ulv, ulv. Vi kjenner alle en som har «sluttet» førti ganger, men sjelden over førti timer…
  • Å bytte ut et produkt med et mindre skadelig substitutt er alt for lite anerkjent. Bare det å gå ned en eller to styrker, eller halvere det daglige forbruket er særs gode tiltak for de som ønsker å redusere konsumet eller inntaket av nikotin.
  • Jeg kuttet nikotinen på dag én, og det var overraskende lett for meg. Det gir meg et håp på vegne av de som blir gravide eller av andre hensyn ønsker å slutte, selv om jeg erkjenner at ikke alle nødvendigvis er som meg (no shit) og har like lett for det.
  • Ref punktet over, det å ha noe som driver deg er viktig. Et barn i magen er en ekstrem driver, og følgelig klarer de fleste å slutte med snus og andre ting ved graviditet. Men du må mene det når du slutter.

Går du svanger med slutteplaner eller har andre tips eller erfaringer. Hør av deg til meg da vel… Du finner meg på erlend.carlsen@swedishmatch.com.

Del