– Det har vært helt jævlig

Én måned er gått siden Snusinfo-kampanjen nyttårsforsettet startet. Den første måneden har ikke vært enkel for noen av deltagerne.

Av Erlend Wessel Carlsen

Fem deltagere kom gjennom nåløyet av flere hundre søkere til Nyttårsforsettet; der vi følger deltagerne gjennom sitt nyttårsforsett, nemlig å slutte med røyk eller snus.

I løpet av den første måneden har alle fått tilbud av en samtale med røyke/snussluttekspert Ronny Hansen, men først og fremst fått lov å slutte på sin måte, som de selv oppga som grunn da de søkte.

Slik har det gått den første måneden.

Karianne (26 år, snuser)

– Hva er status etter én måned?

– Jeg ligger relativt godt an, men har sprukket et par ganger. Merker at jeg er lettpåvirkelig etter et par glass vin, og om det blir en snus, eller tretti, avhenger veldig av hvem jeg er med. De gangene jeg har sprukket som edru så har jeg vært tom for nikotinfri snus og butikken har vært utsolgt.

– Hvordan har den første måneden vært sammenlignet med hva du trodde på forhånd?

– Helt jævlig, men siden jeg startet med snusslutten litt tidligere så har det blitt bedre. Nå er det mer kun et sug, ikke så mye sinne og humørsvingninger.

– Hvor sikker er du på at du klarer det nå, kontra for en måned siden?

– Kanskje ikke så bastant akkurat nå, men jeg skal klare det.

 

Alejandro (25 år, snuser) og Anne Helene (20 år, eks-røyker, nå snuser)

– Hva er status etter én måned?

– Vi har diskutert den ideelle måte å slutte på flere ganger, men vi er fortsatt uenige om måten vi burde slutte på. Vi prøvde bråslutt og det gikk helt fint den første dagen. Jeg merket ikke noe fysisk eller psykisk utover at det var å lett å bli irritabel. Vi holdt oss unna i cirka 30 timer før vi (antageligvis jeg, Alejandro) fant et argument for å starte igjen. Dog, så ser jeg lyspunkter og fremgang – begge to har kuttet radikalt ned på snusbruk i januar versus desember. Har tenkt å bråslutte igjen.

– Hvordan har den første måneden vært sammenlignet med hva dere trodde på forhånd?

– Den første måneden har vært akkurat som vi forventet oss. Semesterstart på universitet, jobb og været er hyppige unnskyldninger som svirrer rundt om i hodet vårt. Vi har klart delmålet som var å kutte ned på bruken. Men vi synes fortsatt at vi ikke har gått 100 prosent inn for det, og det er litt skuffende.

– Dere fikk tilbud å snakke med Ronny Hansen. Hvordan var det?

– Anne snakket med Ronny, og jeg har lest artikkelen som er publisert på Snusinfos nettsider. Hun synes aspektet omhandlende assosiasjoner og snus som er veldig logisk. Vi ga det et forsøk, og fant ut at vi skulle kjøpe en originalsnus med brune poser.  Hun synes de er ekle og at lukten er ufyselig, fordi denne typen er veldig uvant. Jeg deler ikke disse assosiasjonene. Jeg finner bare det økonomiske aspektet som en negativ assosiasjon.

– Hvor sikre er dere på at dere klarer det nå, kontra for en måned siden?

– Begge er fortsatt optimistiske, og har genuin tro på at når vi bestemmer oss 100 prosent for noe så klarer vi det. Det gjelder også snusslutt.

 

Lisbeth (37 år, røyker)

– Hva er status etter én måned?

– Jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle gjøre det «alle» gjør, nemlig bruke januar som en sluttemåned. Med tanke på ordtaket «aldri slutt på en mandag». Jeg har brukt januar på å fortelle flere og flere om nyttårsforsettet mitt, slik at jeg bevisstgjør realiteten mer for meg selv. Jeg er også blitt altfor bevisst på at jeg ikke kan slutte brått på en mandag, ettersom tirsdag og onsdag er lange og slitsomme dager for meg, sånn jobbmessig. Så det må bli en onsdag kveld/torsdag morgen, som blir den «o store testen» for min del.

 – Hvordan har den første måneden vært sammenlignet med hva du trodde på forhånd?

– Jeg har byttet ut merket jeg pleier å røyke, ned til et merke som kun har mindre nikotin i seg, i håp om at kroppen og hjernen merkverdig legger merke til at det ikke er nikotinen jeg egentlig trenger. Jeg har begynt med å legge fra meg røyken hjemme når jeg skal ut på kortere ærend, slik at jeg unngår de største uvanene med å ta en sigg når jeg venter på bussen, mellom slagene, på vei hjem.

– Dere fikk tilbud å snakke med Ronny Hansen. Hvordan var det?

– Jeg har ennå ikke snakket med Ronny Hansen, men skal ha en samtale snart. Jeg leste artikkelen med ham, og mye av det han sa der ga meg mye mening. «Finn en dato, endre tankene om hva som er kos/belønning, til noe som er negativt med inntaket av røyk. Så slutter du på den datoen du har satt!» Jobber hardt med saken!!

– Hvor sikker er du på at du klarer det nå, kontra for en måned siden?

– Jeg er supergira på å slutte. Kroppen trenger dette. Jeg trenger dette! Jeg kan, jeg vil!

Jeg unngår ordet «må», fordi da blir det tvang for meg. Jeg vil dette, og da må jeg holde på de mer positive ladete ordene slik at det skal kunne bli en lettere prosess for meg!

 

Jonas (56, snuser)

– Hva er status etter én måned?

– Jeg har fulgt Ronny Hansens råd og tok min siste snus for tre uker siden.

– Hvordan har den første måneden vært sammenlignet med hva du trodde på forhånd?

– Det har vært et sug og jeg har gått opp noen kilo i vekt. Særlig på morgenen og kvelden har suget vært merkbart.

– Dere fikk tilbud å snakke med Ronny Hansen. Hvordan var det?

– Det var en fin samtale og veldig lærerikt.

– Hvor sikker er du på at du klarer det nå, kontra for en måned siden?

– Jeg er mer sikker nå att jeg skal klare det enn jeg var for en måned siden.

Del