Derfor sprakk jeg

Alejandro Ayala Wold, en av deltagerne i Nyttårsforsettet, svarer at nikotinsuget ble for stort på spørsmål om hvorfor han ikke klarte å slutte med snus.

Av Petter Gjelsnes

I prosjektet Nyttårsforsettet inviterte vi folk i vårt langstrakte land til å stumpe røyken eller snusen for godt. Nå som et nytt år er i gang, var det derfor på tide å spørre hvordan det har gått. Alejandro Ayala Wold er litt flau når han sier at han sprakk, men at han er fast bestemt på å prøve igjen.

– Jeg er allerede i gang med å slutte – igjen. Nå er jeg på tiende dagen uten snus. Jeg sprakk i høst fordi jeg ikke klarte å finne mental styrke nok i meg selv. Samboeren min Anne har sluttet. Etter at hun ble gravid var det uansett ikke noe alternativ å snuse. Så nå er det min tur å bli nikotinfri, sier han.

Ikke alene om å sprekke

Det er ikke bare Alejandro som innrømmer å ha sprukket. Karianne Almåsbakk, også deltager i Nyttårsforsettet, sier hun ikke har klart å holde på den snusfrie hverdagen.

– Savnet etter snusen og følelsen av «superkreftene» den gir ble rett og slett for stor. Jeg klarte meg forholdsvis lenge, og etterhvert relativt bra. Så nå er jeg tilbake på start, men har absolutt tenkt å prøve igjen, sier hun.

Godt å bli kvitt snusånden

På spørsmål hvilke fordeler det gir å ikke snuse, svarer Karianne at den største gevinsten var å slippe snusånden.

– Jeg visste ikke hvor ille den var, men nå både kjenner jeg og tenker på den daglig. Men det er selvsagt flere fordeler som det å spare store mengder penger og ikke minst det å ikke være avhengig av noe. Nå har jeg snakket med noen kolleger om å inngå et veddemål om å bli snusfri til sommeren. Dato er ikke satt, men jeg satser på at vinnerinstinktet trumfer nikotinsuget, sier hun.

Savner verken snus eller nikotin

En som derimot har klart å slutte er deltageren Jonas Westher. Etter å ha meldt seg på Nyttårsforsettet har han ikke rørt en eneste snus.

– Jeg har sluttet helt og holdent, og savner verken snus eller nikotin. For meg var prosjektet Nyttårsforsettet det som skulle til, så der må jeg bare si takk for initiativet. Det vanskeligste med å slutte var suget i begynnelsen av prosessen, men deretter har det egentlig gått fint, sier han.

Ingen fasit

På spørsmål om hva som skal til for å slutte, så svarer alle deltagerne i Nyttårsforsettet at det ikke finnes en fasit. Samtidig er alle enige om at de ikke tror særlig på nedtrapping. Anne Helene Søreng sier det som fungerte for hun var å bare slutte.

– Nedtrapping fungerer dårlig for meg, da det er lett å unne seg den ene ekstra snusen som du egentlig hadde bestemt deg for ikke å ta, sier hun.

Del