Derfor blir du avhengig av nikotin

«Denne tobakksvaren kan være helseskadelig og er avhengighetsskapende». Det står på alle snusbokser vi kjøper i Norge, og budskapet er innprentet i oss. Men, hvorfor er nikotin avhengighetsskapende? Hva er det som faktisk skjer i kroppen vår når den får tilførsel av nikotin?

Av: Silje Bekkelund

Ifølge helsenorge.no, ligner nikotin på hjernens egne signalstoffer og fester seg til bindingssteder i hjernen. Dopamin og andre signalstoffer frigjøres når nikotinen binder seg.

Belønningssystemet
Dopamin er en del av hjernens belønningssystem. Når dopaminet frigjøres, kan det gi en opplevelse av tilfredshet. Men hva er egentlig belønningssystemet i hjernen vår? Hvordan fungerer det?

Ifølge veientilhelse.no, er belønningssystemet ansvarlig for aspekter som mat, drikke og sex. Dette er blant de tingene som gir oss glede og stimulerer derfor til læring og repetisjon. Med andre ord: vi vil ha mer.

Glede

Når dopaminet utløses gir det oss glede og tilfredshet, og da er det kanskje ikke så rart at vi ønsker å repetere dette. Men, dersom du snuser flere ganger vil belønningssystemet bli vant til tilførselen av nikotin. Den vil også endre måten det fungerer på, ifølge helsenorge.no.

Disse forandringene gir deg større trang til nikotin. Dessverre vil den gode følelsen bli mindre og etter hvert sitter vi igjen med et nikotinsug på grunn av avhengighet, ikke velvære.

Hva som skjer med kroppen når du tar deg en snus, kan du lese mer om her.

Del